Против сърбеж

Сърбежът се поражда от раздразване на кожата отвън (от носни секреции, насекоми, паразити, химически вещества, студ, лошо облекло, сапун и др.) или от различни вътрешни причини (хранителни продукти, лекарства, някои заболявания на обмяната на веществата — диабет, на черния дроб, бъбреците, нервни и психични заболявания и др.).

Лечение:

1. Тютюнът от 2 кутии долнокачествени цигари се стрива на ситно и се смесва с 400 грама мед и се намазва на кърпа, която се налага и връзва на стъпалата. Това се прави всяка вечер до оздравяване. Това лечение е изпитано.

2. Смесете в равни части корени от валериана, коприва, листа от бял оман, корени от репей, листа и съцветия от бяла мъртва коприва, трицветна теменуга и корен от сладник. Залейте 2 супени лъжици от сместа с половин литър гореща вода, оставете за през нощта и пийте по две трети чаша един час преди ядене.

3. Всеки сърбеж ще изчезне веднага, ако натриете сърбящото място с прясно откъснати зелени листенца от невен. При необходи-мост повторете процедурата.

4. Вечер се намазваме с мехлем , приготвен от смесването на 250 грама сода бикарбонат и 500 грама свинска мас. Манипулацията продължава 5-6 вечери до изчезване на сърбежите.

5. 300 грама свинска мас и 1500 грама боров катран. С тази смес се мажат местата със сърбежи 6-7 вечери, преди лягане и така се пренощува, а сутринта на седмия ден се прави много топла баня на тялото с пепелива вода.

6. Сложете в голяма тенджера един килограм ечемик, залейте с вода и сложете да ври един час. Изстудете отварата, прецедете и се обливайте с нея след къпане – сърбежът изчезва веднага.

7. Изсипете в половин чаша водка една чаена лъжичка червен пипер на прах, разбъркайте и оставете за една седмица. След това добавете в настойката една чаена лъжичка сол, разбъркайте и втри- вайте в сърбящите места. Преди използване разклащайте.

Може да харесате още...