Артрит и диета

Артритът е общ термин, който се отнася до над 150 различни състояния, които засягат мускулите, костите и ставите.

Никаква специална диета или „чудотворна храна“ не могат да излекуват артрита, но някои състояния могат да бъдат подпомогнати чрез промени в диетата си.

Важно е да имате добре балансирана диета с разнообразие от пресни плодове и зеленчуци и да поддържате здравословно телесно тегло.

Точният термин за тази група състояния е мускулно-скелетни състояния, тъй като те засягат мускулите, костите и ставите.

Хората с възпалителни състояния като ревматоиден артрит могат да се възползват от повишен прием на омега-3 мазнини, открити в мазна риба като сардини и сьомга

Хората с подагра (вид артрит) могат да се възползват от избягването на храни с високо съдържание на пурини, включително карантии, миди и бира.

Повечето хора откриват, че се чувстват по-добре, ако ядат балансирана и разнообразна диета, за да набавят всички витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, от които тялото им се нуждае.

Опитайте се да ядете диета в средиземноморски стил, която включва риба, варива, ядки, зехтин и много плодове и зеленчуци. Балансираната диета и адекватен прием на течности също могат да ви помогнат да осигурите по-добри енергийни нива, да ви помогне да поддържате теглото си и да ви даде по-добро чувство за благополучие, което може да подобри симптомите ви.

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, допълнителното натоварване на ставите ви може да влоши симптомите на артрита, особено ако засегнатите стави включват бедрата, коленете, стъпалата или гръбначния стълб. Съществува и ясна връзка между наднорменото тегло и повишения риск от развитие на остеоартрит.

За да отслабнете, трябва да сте активни, но това може да бъде предизвикателство за хора с артрит поради болка или скованост. Посетете Вашия лекар, диетолог или здравен специалист за информация и съвет.

Установено е, че храните, които съдържат омега-3 мазнини, помагат за намаляване на възпалението, свързано с някои форми на артрит, като ревматоиден артрит. Тези ефекти са скромни в сравнение с лекарствата, но нямат странични ефекти и могат да имат и други ползи за здравето, като намален риск от сърдечни заболявания.

Храните, богати на омега-3 мазнини, включват:

мазна риба като сьомга и сардини

ленено семе и ленено (ленено) масло

масло от рапица (рапично).

орехови ядки

храни, обогатени с омега-3, като маргарини и яйца

някои добавки от рибено масло.

Не бъркайте рибено масло с масло от черен дроб на риба (като масло от черен дроб на треска и масло от черен дроб на камбала). Маслата от черен дроб на риба също съдържат витамин А. Големите количества витамин А могат да причинят сериозни странични ефекти. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемете каквито и да е добавки, за да сте сигурни, че приемате правилната доза.

Съветите за управление на вашата диета, ако имате артрит, включват:

яжте добре балансирана диета, за да получите всички витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, от които се нуждаете

включват разнообразие от плодове и зеленчуци, протеинови храни, млечни продукти, ядки, варива, зърнени храни и зърнени храни. Това ще помогне за поддържане на общото добро здраве и здравословно тегло

включете много омега-3 мастни киселини във вашата диета, като мазна риба, ленено семе, масло от рапица, орехи или храни, обогатени с омега-3 (например яйца или маргарин)

Пийте много вода

включва адекватен диетичен калций за намаляване на риска от остеопороза в по-късна възраст

поддържайте теглото си в рамките на целевия диапазон – излишното телесно тегло увеличава стреса върху ставите, особено върху ставите, носещи тежест, като коленете и бедрата

водете дневник на храната – ако смятате, че определена храна може да влоши състоянието ви, може да ви помогне да водите дневник за приема на храна и симптомите. След един месец може да имате някаква представа коя храна може да провокира симптоми. Обсъдете тези резултати с Вашия лекар или диетолог

не изрязвайте цели групи храни от диетата си – например всички млечни продукти – без да говорите с Вашия лекар, тъй като може да пропуснете важни витамини и минерали

имайте предвид – симптомите на артрита, особено възпалителните видове, могат да се променят без видима причина. Не приемайте, че подобрението на симптомите ви се дължи на това, което ядете, или промени в диетата ви. Бъдете напътствани от вашия здравен специалист

потърсете съвет – ако имате нужда от помощ, говорете с Вашия лекар или диетолог. Има много противоречива информация онлайн и в медиите за артрита и диетата. Ако имате нужда от насоки, говорете с професионалист.

Може да харесате още...