Храни които повишават на имунитета

Чесън

Лечебните му свойства са признати в почти целия свят: веднъж през Средновековието именно той, чесънът, е победил чумата . Днес за щастие фаталните заболявания ни заплашват в по-малка степен, но чесънът все още е любимата превантивна мярка. За укрепване на имунната система е полезно този продукт да се яде пресен. Можете да добавяте чесън към сосове, месни ястия, да търкате препечен хляб с него. Но ако не сте любители на чесъна – добавете го към супа или друго ястие по време на процеса на готвене – част от аромата ще изчезне, но ползите ще останат.

Риба

Рибата е източник на омега-3 мастни киселини, които не са достатъчни в тялото ни за поддържане на имунитета. Изберете мазни риби като риба тон, скумрия или сьомга. Освен това тялото ни не е в състояние да произвежда цинк и затова трябва да ядем храни, които съдържат този елемент в излишък, включително риба. Факт е, че цинкът участва пряко в структурата на имунните клетки.

Шоколад

Оказва се, че истинският тъмен шоколад с висок процент какао помага не само да възстанови активността на организма, но и да го предпази от вредни бактерии, които ни дебнат от всякъде. Чистото какао стимулира имунната система, предотвратявайки контролирането й от вируси. Проблемът е, че истинското какао, без добавки и оцветители, е почти невъзможно да се яде, то има неприятен горчив вкус. Така че тъмният шоколад остава най-доброто решение.

Гъби

Ако въпреки това настинката е нахлула в тялото ви и не искате да прекарате цяла седмица в леглото, въпросът може да бъде коригиран не само с антивирусни лекарства, но и с гъби. За да може тялото успешно да се бори с инфекцията, трябва да ядете храни, които спомагат за укрепването на защитните свойства на левкоцитите, това ще ви помогне да се върнете във форма много по-бързо. Почти всички видове гъби ще се справят с тази задача.

Джинджифил

ВДжинджифилов корен може да се използва за стимулиране на имунитета, както и при настинки така и в началните етапи. Лечебните му свойства са известни от древни времена: в Китай воините прилагали корен от джинджифил върху рани, получени в битки. Продуктът съдържа витамин С, ретинол и витамин В. Фармакологичните му свойства са подобни на тези на чесъна, но миризмата на растението е много по-приятна. Джинджифилът може да се използва като подправка за различни ястия – добавя се към супа или каша, месни ястия, а пилешкото се овкусява с него. Можете също така да варите чай от джинджифил – нарязвате на ситно корена, заливате с вряла вода, добавяте лимон, мента и мед в равни пропорции и оставяте получената напитка да се вари.

Лимон

Лимонът отдавна е престанал да бъде екзотика и може би всеки знае за полезните му свойства. Лимоновите плодове съдържат висока концентрация на витамин С, но само в пресно състояние.Той се унищожава при термична обработка или продължителен контакт с въздуха. Следователно, лимоновият сок трябва да се добави към водата и да се пие точно там. Освен това ще трябва да се откажете от чая с лимон, тъй като лечебните свойства на цитрусите се изпаряват във вряща вода.

Пчелен мед

В допълнение към богатия си вкус, този деликатес има и разнообразни лечебни свойства: медът лекува рани, поддържа нервната и имунната система в добра форма. В случай на настинка, медът насърчава бързото възстановяване и ако вземете за правило да ядете лъжица мед всеки ден, болестите ще ви заобикалят.

Може да харесате още...