Витамин С и неговите ползи за здравето

Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда. И все пак, той има много роли и е свързан с впечатляващи ползи за здравето.

Той е водоразтворим и се намира в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, зеле и спанак.

Препоръчителният дневен прием на витамин С е 75 mg за жени и 90 mg за мъже.

Въпреки че обикновено се препоръчва да получавате приема на витамин С от храни, много хора се обръщат към добавки, за да задоволят нуждите си.

Ето няколко научно доказани ползи от приема на добавка с витамин С.

  1. Може да намали риска от хронично заболяване

Витамин С е мощен антиоксидант, който може да засили естествените защитни сили на тялото ви.

Антиоксидантите са молекули, които укрепват имунната система. Те правят това, като защитават клетките от вредни молекули, наречени свободни радикали.

Проучванията показват, че консумацията на повече витамин С може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта ви с до 30%. Това помага на естествената защита на тялото да се бори с възпалението.

  1. Може да помогне за управление на високото кръвно налягане

Приблизително една трета от възрастните хора имат високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане ви излага на риск от сърдечни заболявания, водеща причина за смърт в световен мащаб.

Проучванията показват, че витамин С може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

  1. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Много фактори повишават риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, високи нива на триглицериди или LDL (лош) холестерол и ниски нива на HDL (добрия) холестерол.

Витамин С може да помогне за намаляване на тези рискови фактори, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

  1. Може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на пристъпи на подагра

Подаграта е вид артрит, който засяга приблизително 5% от възрастните хора.

Тя е невероятно болезнена и включва възпаление на ставите, особено тези на големите пръсти на краката. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, силни пристъпи на болка.

Интересно е, че няколко проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и в резултат на това да предпази от пристъпи на подагра.

  1. Повишава имунитета

Една от основните причини хората да приемат добавки с витамин С е да засилят имунитета си , тъй като витамин С участва в много части на имунната система.

Първо, витамин С помага за насърчаване на производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат да се предпази тялото от инфекции.

Второ, витамин С помага на тези бели кръвни клетки да функционират по-ефективно, като същевременно ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободните радикали.

Трето, витамин С е съществена част от защитната система на кожата. Той се транспортира активно до кожата, където може да действа като антиоксидант и да помогне за укрепване на бариерите на кожата.

  1. Защитава паметта и мисленето ви с напредване на възрастта

Деменцията е широк термин, използван за описание на симптомите на лошо мислене и памет.

Засяга над 38 милиона души по света и обикновено се среща сред възрастните хора .

Доказано е, че високият прием на витамин С от храна или добавки има защитен ефект върху мисленето и паметта с напредването на възрастта.

Може да харесате още...