Полза от консумирането на люти чушки

Лютите чушки ca бoгaти нa кaрoтeнoиди и витaмин C, кoитo oкaзвaт блaгoприятeн eфeкт върху бeлия дрoб, дoкaтo cъдържaщитe кaпcaицин люти чушки дoпринacят зa oтcлaбвaнe и пo-дoбрo здрaвe нa cърцeтo.
Те съдържат субстанцията капсацин, която им придава пикантен вкус с лека до интензивна лютивина. Капсацинът е мощен инхибитор на субстанция Р, невропептид свързван с редица възпалителни процеси в организма. Колкото са по-люти чушките, толкова повече капсацин съдържат.

Тези пикантни плодове могат да се похвалят със съдържанието на: Витамин С. Чушките от чили са много богати на този мощен антиоксидант, който е важен за заздравяването на раните и имунната система. Витамин В6. Семейство от витамини от група В, B6 играе роля в енергийния метаболизъм. Витамин К1. Известен още като филокхинон, витамин К1 е от съществено значение за съсирването на кръвта и здравите кости и бъбреци. Калий. Основен хранителен минерал, който изпълнява различни функции, калият може да намали риска от сърдечни заболявания, когато се консумира в адекватни количества. Мед. Често липсваща в западната диета, медта е основен микроелемент, важен за силните кости и здравите неврони. Витамин А. Червените люти чушки са с високо съдържание на бета каротин, който тялото ви превръща във витамин А.

Ползи от тяхната консумация:

Укрепва имунитета

Лютата чушка съдържа два пъти повече витамин C от лимона. Усилва радостта от живота и намалява стреса.

По-добро храносмилане

Стимулира секрецията на жлъчен сок, което води до по-добро храносмилане

Нередовна менструация

Действа благотворно на жени с гинекологични проблеми като нередовен месечен цикъл, причината за който е силно емоционално напрежение, заседнал начин на живот, нередовно и непълноценно хранене, недостатъчно сън и почивка. Тук на помощ идва лютата чушка, която регулира работата на яйчниците.

Понижават кръвното налягане

Китайски учени са установили, че лютите чушки имат положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане.
Изследването, публикувано в Cell Metabolism, показва, че веществото капсацин в огнения зеленчук помага за релаксирането на кръвоносните съдове, а това води до понижаване на налягането.

Загуба на тегло

При консумацията на люти чушки се отделя топлина, посредством, която горим калории. Дори сладкия червен пипер съдържа субстанции, които значително повишават термогенезата (отделянето на топлина) и консумацията на кислород за повече от 20 минути след консумирането им.

Очистващо действие

Капсацинът не само намалява болката, но лютивия му вкус симулира секрецията, която помага за очистването на запушения нос и белия дроб.

Предпазва от стомашни язви

Лютите чушки имат „лоша” и погрешна репутация за образуването на стомашните язви. Не само, че не предизвикват образуването им, но могат да помогнат да се предпазите от тях чрез убиването на бактерии, навлезли в организма, като стимулира клетките на стомашната лигавица да секретират предпазни буферни сокове.

Може да харесате още...