Как да си засилим имунитета?

Какво е имунитет?

Това са защитните свойства на нашето тяло, които се проявяват в способността да откриват чужди за него бактерии и вируси, а също и да се борят с тях.Силният имунитет определя здравето ни.
Обикновено

Тялото започва да изгражда имунната система от раждането и завършва формирането си едва след пубертета.
Но дори и най -силният имунитет може да отслабне с възрастта и всеки от следните фактори може да бъде виновен.

Причини за намаляване на имунитета

Сред основните причини за намаляване на имунитета:

Редовен стрес и депресия.
Умствена и физическа умора.
Липса на сън.
Хирургия и химиотерапия.
Приемане на антибиотици и други лекарства за дълго време.
Пиене на алкохол, пушене и други лоши навици.
Склонност към преяждане.
Неправилното хранене, тоест излишък в храната на мазнини, захар, сол, неестествени храни с различни вредни оцветители и консерванти.
Пасивен начин на живот.
Бременност.

Как да повишим имунитета у дома?

Можете да увеличите защитните сили на тялото си и да укрепите имунитета си с помощта на:

физическа дейност;
здравословен сън;
избягване на стрес;
отказ от лоши навици;
положително настроение.

Също толкова важно е правилното хранене, което трябва да включва:

използването на здравословни натурални продукти;
балансирана диета;
укрепване на тялото с народни средства;
приемане на хранителни добавки и витамини.

Най -важното условие за добрата имунна система е здравословната и пълноценна храна. Необходимо е да се изключи от диетата или да се сведе до минимум употребата на вредни храни, като:

трансгенни мазнини (маргарин, майонеза);
захар, сладкиши, сладкиши;
сол;
силни алкохолни напитки;
газирани напитки;
бързо хранене;
чипс;
пържена храна;
колбаси и консерви;
макаронени изделия от първокласно брашно.

Промяната на хранителните навици е по -лесна, отколкото звучи. В крайна сметка много вредни продукти могат лесно да бъдат заменени с полезни аналози.

Вреден продуктПолезен аналог
ЗахарСтевия, фруктоза или мед
МайонезаЗаквасена сметана с ниско съдържание на мазнини
МаргаринМасло с ниско съдържание на мазнини
Сладкиши, тортиСушени плодове, пресни плодове
Макаронени изделия от първокласно брашноПълнозърнести тестени изделия, юфка от елда
КолбасПечено месо
Консервирани зеленчуциЕстествени зеленчуци
Чипс, осолени ядкиОрехи и други ядки
пържена хранаПечена храна
НастроениеМалко количество сухо червено вино

Не трябва да пренебрегвате доказаните народни средства, които се считат за признати катализатори на имунитета:

Шипката е известна със своя мощен антибактериален ефект, както и с високото си съдържание на витамин С – в това дори изпреварва лимона и касиса. Залейте плодовете с вряла вода и оставете за няколко часа. Пийте чаша тинктура дневно, за да предотвратите настинка.

Медът се счита за една от най -богатите храни с микроелементи и минерали. Една супена лъжица на ден е достатъчна за поддържане на имунитета. Въпреки това, в случай на заболяване, можете да усилите ефекта на меда, като добавите към него други лекарствени продукти. Рецептата за сместа е много проста: смилайте 3 скилидки чесън, 1 лимон, добавете ½ чаша мед в блендер. Препоръчва се сместа да се приема по една супена лъжица на гладно и преди лягане. Можете да използвате сок от джинджифил или алое вместо чесън.

Сокът от алое може да се добави към билкови чайове или дори мед. Също така е естествено средство за лечение на обикновена настинка. За да направите това, достатъчно е да капете няколко капки сок в носните проходи.

Коренът от женшен е богат на микроелементи и се смята за шампион в укрепването на имунната система. Той увеличава скоростта на имунния отговор, понижава нивото на “лошия” холестерол в кръвта, подобрява зрението, намалява тахикардията и много други. Трудно е да се намери естествен женшен. Затова се консумира под формата на алкохолни тинктури, чай, таблетки и капсули.

Лимонът е незаменим при заболявания, свързани с настинки. При възпалено гърло и фарингит можете да правите гаргара с лимонов сок, разреден в чаша вода. При настинки към същия разтвор се добавя трапезна сол.

Коренът от джинджифил се използва за приготвяне на отвари и инхалации. Джинджифилът ще ви помогне бързо да се справите с настинка, да възстановите силите си след заболяване.

Чесънът съдържа естествен антибиотик – алицин, който убива вредните микроорганизми, повишава имунитета и устойчивостта на стрес. За профилактика на настинки е достатъчно да се консумира скилидка чесън веднъж дневно.

Орехите не само съдържат огромно количество витамини и етерични масла, но и имат висока хранителна стойност. Така че 100 г орехи могат да заменят парче котлет. Смеси от орехи с лимон, стафиди, сушени кайсии и сини сливи са много удобни за използване – просто смесете изброените нарязани продукти в равни части и добавете мед.

Зеленият чай съдържа алкалоиди (активира умствената дейност, подобрява работоспособността) и полифеноли (помага за предотвратяване на съдови заболявания). Можете да пиете зелен чай във всякакви количества.

За съжаление, жителите на големите градове не винаги имат възможност да готвят ястия от висококачествени пресни зеленчуци и да следят баланса на витамините и микроелементите в диетата си. В този случай, след консултация със специалист, можете да прибегнете до помощта на хранителни добавки.

Може да харесате още...