Сексът удължава живота

Известно е, че хора с дългогодишно партньорство и редовен секс може да удължат поне с десетина години живота си в сравнение с такива, които никога не са се женили.

Представително американско изследване сочи, че мъже, достигали кулминация два пъти седмично, доживяват по-дълбока старост в сравнение с онези, които са имали това удоволствие веднъж в месеца или дори по-рядко.

Основна предпоставка за това сексът да се разгърне като средство против стареене е условието да доставя еднакво удоволствие и на двамата, отваря важна скоба проф. Зайковски.

Ако сексът е свързан със стрес, принуда, досада или болки, ползата му за здравето е нулева, а дори и отрицателна.

Когато сексуалната възбуда нараства, тялото се концентрира изрично само върху това и всички останали възприятия, в това число и някакви болежки, избледняват.

Сексът отклонява вниманието от болките, като кара тялото да се отърси от стреса и да отпочива. Затова дълбокото отпускане при един оргазъм успокоява главоболие или болки в гърба, а те могат и изобщо да изчезнат.

В добавка при любовната игра мозъкът произвежда вътрешни болкоуспокояващи – ендорфините. Тези хормони имат действие подобно на морфина. Това според професора е валидно не само за взаимно преживения секс между партньори, а и при самозадоволяване.

Удължава живота с 10 години. Експертите изхождат от твърдението, че сексуалната активност може да ни подари някоя и друга година живот в повече. Чувството за сливане на телата при секс не може да се сравни с никоя друга форма на докосване и близост.

Възбуда и оргазъм карат хормоналните жлези да работят на високи обороти. Целият огранизъм се мобилизира, а после следва максимално дълбоко отпускане. Затова не е чудно, че мнозина се чувстват приятно уморени след любовен акт. Една графика изобразява това по следния начин – при мъжете кривата на възбудата спада веднага и рязко след оргазъм, а при жените стойностите отшумяват по-бавно и те остават по-дълго време възбудени.

Може да харесате още...