Мента – полезни свойства и приложения

Ментата е тревисто многогодишно растение от семейство Устноцветни. Ароматната билка е позната и използвана още от древността.Произходът на ментата е свързан с кръстосването на водна мента (Mentha aquatica) и джоджен (Mentha spicata).Цветовете на растението са дребни и на цвят са светлорозови или светловиолетови. Ментата вирее навсякъде, където почвата е по-влажна. В България се срещат около 9 вида мента, покрай големите реки, с многобройни вариации, като най-често се отглежда Mentha piperita – черна мента.

Чаят от мента е билков чай, известен още като тизан или инфузия, който се използва от векове за лечение на различни заболявания.

Ползи за здравето от Ментата

Настроение

Ментата влияе положително на мозъка и емоциите ни. Чаят от мента избистря ума,
подобрява паметта и концентрацията.Ароматът на мента успокоява нервната
система и ни кара да се отпуснем и да забравим за стреса.
Комбинацията на мента с глог и валериана е добре позната при нервни разстройства и проблеми със съня.

Успокоява разстроен стомах

Охлаждащите ефекти на ментола в ментовия чай помагат за успокояване на разстроен стомах по няколко начина.

Първо, ментолът отпуска стомашните мускули, които могат да се свият и да причинят спазми. Охлаждащият ефект на ментола може да подобри циркулацията и да облекчи възпалението, което причинява болки в стомаха.

Вторият начин по, които чай от мента помага да се облекчи разстроен стомах, е по-бързо да се отървете от причната.

Ментолът в мента стимулира отделянето на стомашни сокове, които могат да разграждат храната и да ускорят храносмилането.

При ревматизъм

Ваните с мента се препоръчват при ревматизъм. Около 200 гр. изсушена мента се разтваря в 3 л гореща вода и се добавя във ваната. За да има ефект, престоят в нея трябва да е поне 15-20 минути.

За жлъчка

Чаят от мента стимулира секрецията на жлъчка (в комбинация с корени от глухарче се препоръчва при захарен диабет) и подпомага усвояването на мазната храна.

При високо кръвно
Ментата нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.

При мигрени

Инхалациите с масло от мента помагат при мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение . Наложени с компреси от мента се лекуват ухапвания от насекоми, кожни възпаления, циреи.

Против лош дъх

Листа от мента се накисват в червено вино (съотношение 1 към 10) и така престояват10 дена. Получената смес се използва за жабурене за стягане на венците или против лош дъх. Дозата е две супени лъжици след ядене.

При настинка

Ментата съдържа ментол – естествен деконгестант, който помага за разтварянето на храчки и слуз, което улеснява отхрачването им. Също така, ментолът има охлаждащ ефект и може да помогне за облекчаване на възпалено гърло, особено когато е под формата на чай с мед.

При стомашно-чревни язви

В изследване, извършено върху животни е установено, че ментолът спомага за предпазване на стомаха от негативните ефекти на индометацин и етанол, което го прави потенциално средство за превенция на стомашни язви, свързани с консумация на алкохол и честа употреба на болкоуспокояващи.

Може да харесате още...