Рецепта с мед и лимони.

Лечебни свойства на лимона

От древни времена, от библейските времена, лимонът се счита за чудо плод, истински източник на лечебни качества. Съвременните изследвания потвърждават това. Първо, всички знаем, че съдържа много голямо количество витамин С. Следователно, ако редовно приемате лимоново-медена смес, витаминният дефицит не ви застрашава.

Лимонът съдържа и витамини А, В1, В2, Д, Р2, богат е на минерални соли. Поради това, той има висока биологична активност, подобрява обмяната на веществата.

Друго важно и добре познато свойство на лимона: той е отличен антисептик. Ето защо тя е необходима за предотвратяване на инфекциозни и вирусни заболявания. Приемайки смес от лимон и мед, укрепвате имунитета си срещу сезонни простуди и вирусни заболявания.

Лимонов сок разтваря солни отлагания и плаки по стените на кръвоносните съдове, така че е полезен при атеросклероза, уролитиаза, подагра.

Лечебните свойства на меда

Медът отдавна е известен и като продукт с голяма хранителна и здравна стойност. Укрепва тялото, значително повишава имунитета и енергията, нормализира работата на вътрешните органи, подобрява състава на кръвта.

Медът има бактерицидни, противовъзпалителни и антиалергични свойства. Използва се също при заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб, жлъчните пътища, стомашно-чревния тракт.

Употребата на мед подобрява обмяната на веществата. Тя включва естествени захари, фруктоза, витамини, минерали. Тези компоненти на мед укрепват стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

Медът лекува възпалителни процеси в дебелото черво, някои форми на язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, хемороиди. Предпазва от анемия (анемия).

Добре известно е, че медът има успокояващ ефект върху нервната система. Ако ядете една супена лъжица мед преди лягане и я пиете с вода, тя ще допринесе за здравословен добър сън.

Тази вълшебна смес има подмладяващо и възстановяващо действие,подобрява зрението,пречиства организма,укрепва имунитета,помага за премахването на целулита.

За рецептата са нужни следните продукти:

1 килограм мед.
4 средно големи лимона.
3 средно големи глави чесън.
200 гр. ленено масло.

Начин на приготвяне:

Лимоните заедно с кората се смилат или настъргват на ренде и към тях се добавя чесънът, който трябва предварително да е счукан или смачкан. Към тази смес се добавят медът и лененото масло.След което всичко това се разбърква с дървена лъжица (металната убива полезните вещества), до получаване на хомогенна смес.

Получената смес се прелива в чисти стъклени бурканчета с капачки.

Препоръчително е сместа да се съхранява в хладилник.

От така приготвеният еликсир се приема по 1 супена лъжица преди всяко хранене до изчерпването на цялото количество.

Може да харесате още...