Ефикасни домашни рецепти които лекуват настинката

Температура, кашлица,хрема, болки в гърлото: има някои прости средства, които са много ефективни за справяне с настинки. Ето няколко съвета,които могат да помогнат.

Това народно лекарство прави реално лечение на простудите у дома и дори помага да се отървем от бронхит.

СЪСТАВКИ

250 ml прясно мляко

1 ч.л. масло (може да бъде какаово масло)

1 ч.л. мед

1 жълтък

0.25 ч.л. сода за хляб

ПОДГОТОВКА

Сварете млякото и го оставете да се охлади. Добавете меда и масло. Разбъркайте добре.

Добавете содата, жълтъка към млечната смес и отново разбъркайте.

Ако желаете, можете да добавите 1 чаена лъжичка ракия.

Кашлица

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е:

отвара от индрише, глава лук с обвивката, небетшекер. В случай че не можете да намерите небетшекер, можете да използвате и лукчета. Всичко това се вари, докато небетшекерът или лукчетата се стопят, добавяте част от дюля около семките и счукани орехи заедно с черупките. Прецеждате сместа и приемате по една лъжица от нея три пъти дневно – сутрин, обед и вечер. В случай на сериозна кашлица можете да разтворите лъжица от сместа във вода и да я пиете през целия ден.

Стафидите също помагат при откашлянето. Сварете 100-200 грама от тях заедно с чаша мляко. Оставете ги да се накиснат за 1-2 часа. Разделете стафидите от млякото и ги разделете на няколко порции, като изпийте течността, а сушените плодове изяжте.

Болки в гърлото

Компресът от извара действа почти мигновено срещу болката и възпалението. В половин литър прясно мляко поставете лъжица оцет и го пресечете чрез варене. Изцедете в марля и така получената извара разстелете между две марли или тензух. Завийте около гърлото, отгоре сложете шал или мъжка носна кърпа. Така да престои поне 4 часа, може и да се спи с него.

Чай от кориандър, кимион и копър.

Специалният чай, приготвен от кориандър, кимион и копър е надежден начин да се спасите не само от досадната хрема, но и от настинката като цяло. Как да го приготвите : Гореизброените семена е необходимо първо да се опекат и след това да смелят. Количествата, в които се използват за приготвянето на лека са съответно – четвърт чаша кориандър, лъжица и половина кимион и в същото количество семена от копър, които се смесват със сминдух (четвърт чаена лъжичка). Общо лъжица и половина от приготвения прах заедно с няколко лукчета залейте с чаша вода и изчакайте да къкри на котлона от три до четири минути. След завирането се добавят две лъжици прясно мляко и течността се оставя да кипне. За да е ефективен този лек трябва да го изпиете, докато е горещ. Веднага след поглъщането на първата доза ще усетите облекчението. Продължете да пиете от този лек, докато назалните кухини се изчистят напълно от секретите.

Съдържание

Лайка и мед

Направете си билкова отвара от лайка с мед. Една супена лъжица чай от лайка смесете с една супена лъжица мед и разбъркайте добре. С капкомер поставете по една капка във всяка ноздра. Правете тази процедура три пъти дневно

Може да харесате още...