Рецепти за висок холестерол от народната медицина

Основна причина за дисбаланса в нивата на холестерола е лошата диета. Тя включва големи количества хидрогенирани мазнини и рафинирани въглехидрати, които повишават нивата на „лошия“ холестерол, понижават нивата на „добрия“ и значително увеличават риска от сърдечен удар или инсулт.

Няколко добри и лесни неща, които пациентите с висок холестерол могат да направят, са изброени по-долу. 

1.Зелен чай – Според клинични изследвания зеленият чай помага за повишаването на добрия холестерол и намаляване на общите нива холестерола. Пиенето на зелен чай редовно помага да се намали холестерола с около 40%. Той е полезен и за стабилизиране на кръвно налягане, разширяването на кръвоносните съдове, подобряване на притока на кръвообращението и увеличаване на липидната секреция. Зеленият чай е чудесна замяна на редовните кофеинови напитки и е силно препоръчително напитка за хора с висок холестерол.

2. В един литър вода се варят 5 равни супени лъжици от билката бабини зъби един час на слаб огън.Прецежда се и се долива вода да стане пак един литър, връща се билката обратно и се слага в хладилника.Престоява 24 часа и пак се прецежда, но този път през марля или памук.Съхранява се в хладилник.
Схемата, по която се пие:
първи ден- по 3 с.л. 3 пъти дневно след ядене
втори ден- по 4 с.л. 3 пъти дневно след ядене
от третия ден докато свърши отварата- по 5 с.л. 3 пъти дневно след ядене
Като свърши отварата се почива 10 дни и после може да се пие наново продължително време, като пак се започва по същата схема, но като свърши билката не се почива, а се продължава с новоприготвената отвара с 5 с.л. 3 пъти дневно.

3.Чесънът – Само една скилидка чесън на ден е достатъчна за понижаване на холестерола в кръвта с 15%. Той също помага при предотвратяване на втвърдяването на артериите, поради високото ниво на холестерола. Той третира и стабилизира кръвното налягане.

4.Смесват се:

– листа от черна боровинка – 30 гр.
– стръкове от горицвет – 30гр.
– корени от гръмотрън – 60гр.
– плодове от резене – 60гр.
– стръкове от пипериче – 60 гр.
– цветове от глог – 100 гр.

Две супени лъжици от тази смес се варят 5 мин. в 500мл. вода. След изстиване на отварата се прецежда.
Пие се по 100мл. четири пъти на ден преди ядене.

5.Люти чушки – Лютите чушки са известни с разбиването на мазнини, които са резултат на холестеролната формация. Те помагат при снемането на излишния холестерол, преди той да имат шанс да се натрупа в артериите и осигурява правилното кръвообращение.

Може да харесате още...