Народни мехлеми

Мехлемите са позабравен арсенал в народната медицина, особено след като почти изчезна практиката у нас в аптеките да приготвят на място

1. Варов мехлем за изгорени рани

Приготовление. Взема се една бучка негасена вар (колкото яйце) и се изгасява в 1 чаша (250 г) вода. След като тази варна вода съвършено се избистри, вземат се 2 супени лъжици от нея и 4 супени лъжици чист маслинен зехтин, който се капва във водата капка по капка и се бърка постоянно, докато не се сгъсти и не стане като подквасено мляко и накрая се прибавя още 1/4 до 1/2 съвършено пресен жълтък и пак се бърка, за да се разбие добре с останалия мехлем. Този мехлем е много ефикасен. Той трябва да се намазва или на марличка, или още по-добре на измит лист от подбел, бял крем, живовляк, невен или репей.

2. Сладък мехлем с бъз за изгорени и гнойни рани

Приготовление. Вземат се 4 супени лъжици настъргана кора от клонките на миналогодишни филизи на бъза (свирчовина), 1 кафена чашка чист маслинен зехтин, 2 чаени лъжички счукана бяла дъвка и 1 бучка пчелен восък (колкото малък орех) и се варят по същия начин, изложен за сладък мехлем (вж. „Слепок“).

3. Мехлем от репей

Приготовление. 500 г дъждовна (дестилирана) вода и 3–4 корена от репей се сваряват, докато остане 250 г отварка. Прибавя се 125 г прясна свинска несолена мас и се оставя да изстине в продължение на 24 часа, но добре покрита. След това се прибавя 60 г говежди мозък и мехлемът се разбърква добре.

4. Домашен мехлем за гнойни рани – от жълтък, мед, зехтин и брашно

Всички изброени мехлеми не оставят белези.

5. Мехлем от цвета на тръстиката (папура, камъша)

Приготовление. Вземат се няколко лъжички от семенника на тръстиката, разчепкват се на конци и се разбъркват добре с чист маслинен зехтин, докато стане гъст като мехлем. Сутрин, обед и вечер се превързва с него раната, която за няколко дни оздравява.

6. Домашен мехлем за изгаряне

Приготовление. Вземат се чист зехтин и восък на наполовина и се приготовлява мехлем.

7. Народен мехлем № 1 за изгаряне

Приготовление. Взема се 1 супена лъжица прясно краве масло и се разтопява на тих огън, след това се прибавя 1 чаена лъжичка счукан бял тамян, който се сипва по малко и непрекъснато се бърка, докато разтворът стане гъст като мехлем.

8. Народен мехлем № 2 за изгаряне

Приготовление. Вземат се 1 супена лъжица прясно краве масло и едно прясно яйце и се разбиват сурови, докато станат на мехлем. Употребява се като другите мехлеми и се сменя, щом почне да засъхва.

9. Сиромашки мехлем за изгаряне

Приготовление. Взема се 1 супена лъжица чист зехтин или орехов шарлан (не олио) и добре се разбърква с настърган на прах тебешир (колкото поеме), за да стане гъсто като мехлем. Употребява се както другите мехлеми.

Забележка. За да се избегнат белезите, които евентуално могат да останат по лицето и тялото, мажете пострадалите места с яйчено масло сутрин и вечер.

10. ПРОТИВ ПОДСИЧАНЕ

Смесват се равни количества свинска мас и нишесте. Със сместа се мажат подсечените места след като се почистят с топла влажна кърпа.

11. СРЕЩУ ГНОЙНИ РАНИ С ДЪРВЕНИ ВЪГЛЕНИ

Няколко дървени въглена /най-добре – от върба или липа/ се счукват на прах и се пресяват. Гнойната рана се посипва с този прах. Той бързо спира гнойния секрет. Но ако секретът е в повече, леко се почиства с влажно памуче, натопено в преварена вода.

12. При незаздряващи рани

Прави се извлек от цветове жълт кантарион или цветове бял равнец като по 50 грама от цветовете се накисват в 200 милилитра зехтин и се държат 20 дни на слънце. Прецежда се. С извлека се мажат раните.

13. СРЕЩУ УПОРИТИ РАНИ

Раните се мажат с мехлем от мед. Той се приготвя така: 1 супена лъжица мед и 1 пресен жълтък се разбъркват. Сместа се слага в чист съд на тих огън и се бърка докато се сгъсти, но без да завира. Мехлемът се прилага поне 2 пъти дневно докато раната се изчисти и заздравее.

14. При възпаления на вените, гъбички,изгаряния,упорити рани и др.

Четири препълнени шепи свеж невен (листа, цвят и стъбло), нарязани на дребно в 500 г чиста свинска мас, се запържват леко, разбъркват се и се свалят от огъня. Покрива се и се оставя да престои един ден. После се затопля и се филтрира през марля. Пресипва се в чисти съдове.

15.При хемороиди.

90 г свинска мас или обезсолено краве масло се загряват добре, прибавят се 15 г пресни, накъсани на дребно цветове от бял равнец и 15 г нарязани на ситно листа от малина. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в предварително приготвени чисти бурканчета. Съхранява се в хладилник.

16. При рани, хемороиди, кожни възпаления.

250 г свинска мас се затопля и се прибавят две препълнени шепи свежи цветове от лайка. Сместа се разпенва, разбърква се и съдът се покрива и оставя да пренощува в хладно помещение. На другия ден се подгрява леко и се изстисква през ленена кърпа м чисти кутийки.

17. При псориазис

Смесват се 1към1 боров катран с жълтък.С получената смес се мажат засегнатите участъци по два пъти на ден.

800 грама мас- да се стопи,без да завира. Изсипват се по 2 шепи от следните билки :

– цвят мащерка,
– цвят мента,
– жълт кантарион,
– бял равнец,
– живовлек,
– коприва,
– цвят липа,
– листа от роза.

По възможност билките да са пресни.След изсипванеето на тези билки в маста,тенджерата се изкарва от огъняи се оставя на хладно.Трябва да престои 9 дни.След деветия ден се изваждат 7 супени лъжици от сместа и се разтапя ,без да завира, прецежда се и към него се прибавя 5гр. восък и 10гр. настърган пчелен клей.

18.Крем за ръце

125 г восък се стопява на водна баня, прибавят се сокът от 2 лимона, 250 г мед и 50 г пчелен прашец. Загрява се на слаб огън и се разбърква, докато сместа се сгъсти. С този крем ръцете се мажат вечер.

Може да харесате още...