Периодичното (Прекъсващо) гладуване

Периодичното гладуване е нов тип диета, която вече е станала популярна.Фокусът не е върху храната,а върху времето (интервалите) на приема на храна.

Множество проучвания сочат,че тази практика има благоприятно въздействие върху тялото и мозъка,като също спомага и за по-дълъг живот.

За средностатистическия човек днес е характерно да използва въглехидрати и захари,което е основната причина за затлъстяването.

Периодичното гладуване е хранителен режим,при който се редуват периоди на гладуване и контролирано хранене.
Тук въпросът е не какви храни да ядеш,ами по-скоро кога.

Затова и не се определя като диета, а като хранителен режим.

Има няколко възможности за периодично гладуване.

16-8

При тази опция периодът без храна е 16 часа подред всеки ден, останалите 8 часа трябва да се спазват както обикновено. Ако започнете да гладувате в 20:00, можете да ядете отново на обяд. По този начин можете лесно да обядвате с колеги или семейство.Вечерята може да се проведе както обикновено.Броят на храненията може да бъде разделен на 2 или 3.

5-2

Тези, които спазват този тип диета,се стремят към нормален прием на калории в съответствие с техните нужди в продължение на 5 дни от седмицата.За останалите 2 дни има строго ограничение на калориите.Тук не става въпрос за изцяло избягване на храна, а за консумиране на по-малко калории. Препоръчителен прием: 600 kcal / на ден за мъже и 500 kcal / на ден за жени. 2 дни ограничаване на калориите не трябва да вървят един след друг.

24-часово гладуване

Пълното въздържане от храна се случва 1 или 2 пъти седмично, 24 часа подред. В други дни трябва да се храните здравословно, балансирано.

Периодичното гладуване се използва най-често за управление на теглото. Смята се, че с такава диета човек консумира по-малко калории и следователно отслабва.

Коя опция трябва да изберете?

Всеки от тях работи малко по различен начин. С 16/8 чувството за ситост след едно хранене намалява глада за следващото. В резултат на това ще ядете по-малко като цяло.

Интересни физически промени се случват с 24-часов пост.

Произвежда 5 пъти повече хормон на растежа, който играе важна роля за възстановяването на клетките и тъканите в тялото, включително мускулната тъкан. В резултат на това този тип диета осигурява по-малко разграждане на мускулите в сравнение с други диети с ограничено калории.

В допълнение, хормонът на растежа влияе върху запасите от мазнини в тялото. Периодичното гладуване увеличава инсулиновата чувствителност. По-ниските нива на инсулин позволяват по-лесно оползотворяване на складираните мазнини, намалявайки риска от диабет тип 2.

Също така, при този тип диета се увеличава освобождаването на хормона норепинефрин, той дава на тялото сигнал за освобождаване на мастни киселини от мастните клетки, като по този начин намалява процента на телесните мазнини.

Високите нива на холестерол, липопротеините с ниска плътност и триглицеридите в кръвта са вредни за здравето. Те са основната причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания. С периодично гладуване концентрацията им в кръвта намалява.

Количеството глюкоза и хомоцистеин, циркулиращи в кръвта, също ще намалее, което означава намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Периодичното гладуване помага за нормализиране на телесното тегло, главно чрез намаляване на общия калориен прием на храна.

Мнозина намират метода 16/8 за най-прост, най-изпълним и лесен. Също така е и най-популярен.

Може да харесате още...