5 най-добри плодове за отслабване

1.Грейпфрут

Грейпфрут

Грейпфрутът е кръстоска между помело и портокал и обикновено се свързва с диета и загуба на тегло.

Половин грейпфрут съдържа само 39 калории, но осигурява 65% от референтния дневен прием (RDI) за витамин С. Червените сортове също осигуряват 28% от RDI за витамин А.

Нещо повече, грейпфрутът има нисък гликемичен индекс (GI), което означава, че освобождава захарта в кръвта ви по-бавно. А диета с ниско GI може да помогне за отслабване и поддържане на теглото, въпреки че доказателствата е ограничена.

В проучване при 85 затлъстели хора, яденето на грейпфрут или пиенето на сок от грейпфрут преди хранене в продължение на 12 седмици води до намаляване на приема на калории, 7,1% намаление на телесното тегло и подобряване на нивата на холестерола .

Освен това, скорошен преглед установи, че консумацията на грейпфрут намалява телесните мазнини, обиколката на талията и кръвното налягане.

Грейпфрутът може да се яде самостоятелно, но също е чудесно допълнение към салати и други ястия.

2.Киви

Киви

Кивито са малки, кафяви плодове с ярко зелено или жълто месо и малки черни семена.

Много богати на хранителни вещества, кивито са отличен източник на витамин С, витамин Е, фолиева киселина и фибри и имат значителни ползи за здравето.

В едно проучване 41 души с преддиабет ядат по две златни киви на ден в продължение на 12 седмици. Те са имали по-високи нива на витамин С, понижаване на кръвното налягане и намаляване на обиколката на талията с 1,2 инча (3,1 см) .

Допълнителни проучвания отбелязват, че кивито може да помогне за контролиране на кръвната захар, да подобри холестерола и да поддържа здравето на червата – всички допълнителни ползи за загуба на тегло.

Кивито има нисък ГИ, така че макар да съдържат захар, тя се освобождава по-бавно, което води до по-малки скокове на кръвната захар.

Освен това кивито е богато на диетични фибри. Един малък, обелен плод (69 грама) има над 2 грама фибри, докато кожата сама осигурява 1 допълнителен грам фибри.

Доказано е, че диетите с високо съдържание на фибри от плодове и зеленчуци насърчават загубата на тегло, увеличават пълнотата и подобряват здравето на червата .

Кивито е меко, сладко и вкусно, когато се яде сурово и обелено. Може също да се изцежда на сок, да се използва в салати, да се добавя към сутрешните зърнени храни или да се използва в печива.

3.Ябълки

Ябълки

Ябълките са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, със 116 калории и 5,4 грама фибри на голям плод (223 грама).

Установено е също, че подпомагат загубата на тегло.

В едно проучване на жените са давани три ябълки , три круши или три овесени бисквитки – със същата калорична стойност – на ден в продължение на 10 седмици. Групата с ябълки губи 0,91 кг, а групата с круши с 0,84 кг, докато теглото на групата с овес не се промени.

Освен това, обсервационно проучване при 124 086 индивида установи, че хората, които ядат ябълки, губят средно 0,56 кг на дневна порция за период от четири години.

Тъй като нискокалоричните плодове като ябълките са по-засищащи, може да ядете по-малко други храни през деня. Забележително е, че една ябълка е почти три пъти по-пълнеж от шоколадов блок .

Изследванията показват, че ябълките е най-добре да се ядат цели – вместо изцедени – за намаляване на глада и контрол на апетита.

Въпреки това, две проучвания свързват ябълковия сок с намаляването на телесните мазнини в сравнение с контролна напитка със същия брой калории. Екстрактът от ябълков полифенол – направен от едно от естествените съединения на плода – също е свързан с намалени нива на холестерол.

Ябълките могат да се консумират по различни начини, както варени, така и сурови. Опитайте да ги добавите към топли и студени зърнени храни, кисело мляко, яхнии и салати или да ги печете сами.

4.Маракуя

Маракуя

Маракуя, която произхожда от Южна Америка, расте върху красива, цъфтяща лоза. Има здрава външна кора – лилаво или жълто на цвят – с ядлива, месеста семенна маса вътре.

Един плод (18 грама) съдържа само 17 калории и е богат източник на фибри, витамин С, витамин А, желязо и калий.

За такъв малък плод, маракуя съдържа достатъчно диетични фибри. Всъщност пет от тях дават 42% от RDI за по-малко от 100 калории .

Фибрите забавят храносмилането ви, като ви помагат да се чувствате сити за по-дълго и контролирате апетита си .

Освен това семената на маракуя осигуряват пицеатанол, вещество, свързано с намаляване на кръвното налягане и подобрена инсулинова чувствителност при мъже с наднормено тегло.

За отслабване маракуята е най-добре да се консумира цяла. Може да се консумира самостоятелно, да се използва като топинг или пълнеж за десерти или да се добавя към напитки.

5.Горски плодове

Горски плодове

Плодовете са нискокалорични хранителни вещества.

Например, 1/2 чаша (74 грама) боровинки съдържа само 42 калории, но осигурява 12% от RDI за витамин С и манган, както и 18% за витамин К .

Една чаша (152 грама) ягоди съдържа под 50 калории и осигурява 3 грама диетични фибри, както и 150% от RDI за витамин С и почти 30% за манган .

Доказано е също, че плодовете са засищащи. Едно малко проучване установи, че хората, получили закуска от 65 калории горски плодове, ядат по-малко храна при следващо хранене, отколкото тези, на които са им дадени бонбони със същия брой калории.

Освен това, яденето на горски плодове може да помогне за намаляване на нивата на холестерола, намаляване на кръвното налягане и намаляване на възпалението, което може да бъде особено полезно за хора с наднормено тегло.

Както пресни, така и замразени плодове могат да се добавят към зърнени храни или кисело мляко за закуска, да се смесват в здравословно смути, да се смесват с печени изделия или да се добавят в салата.

Плодовете са съществена част от здравословната диета и могат да помогнат за загуба на тегло.

Повечето плодове са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества и фибри, които могат да засилят вашата пълнота.

Имайте предвид, че е най-добре да ядете плодове цели, а не като сок.

Може да харесате още...