Лечебни ползи от копърът

Копърът е широко използвана подправка, но малко се знае със своите лечебни свойства.

Какви са лечебните ползи от копъра?

Стомашни болки и колики при кърмачета

Копърът действа газогонно и спомага за лоша подвижност и газовете. Успокоява спазмите на гладката мускулатура на органите в коремната кухина. Облекчава деца с мързелив стомах, запек и задържане на газове. Чаят от копър е най-известното средство за облекчаване на колики при кърмачета . Подхожда на храносмилането и апетита. Семената от копър засилват секрецията на стомашните жлези и панкреаса, увеличават секрецията на жлъчката и премахват отока на червата.

При подуване, спазми и болки в червата се препоръчва следната тинктура:

1 с. л. копър се залива с чаша вряла вода. Препоръчва се и при диария.

Безсъние и безпокойство

Името на подправката идва от норвежката дума “dilla”, което означава “успокоявам”. Ето защо в древността копърът се използва за успокояване на нервите, дори при кърмачета. Тези лечебни свойства на копъра се дължат на неговите етерични масла и имат релаксиращ ефект. Копърът стимулира активирането на секрецията на определени ензими и хормони, които имат успокояващ и хипнотичен ефект. За спиране на безсънието се препоръчва:

Залейте с чаша вряла вода 1 чаена лъжичка натрошен сух копър, пийте половин час преди ядене.

Когато имате невроза , направете следното:

Смесете 1 чаена лъжичка семена от копър, 1 чаена лъжичка корен от валериана и 2 чаени лъжици натурален мед. Всичко това се залива с 3 литра вряла вода и се затваря в термос за 24 часа. Приемайте сутрин, по 2 супени лъжици. преди закуска и 2 с.л. преди лягане.

Остеопороза и проблеми с костите

Копърът е с високо съдържание на калций и е полезен за жени (след менопауза), като превенция на костна загуба и остеопороза. В тези случаи можете да ядете кисело мляко с обилно нарязан копър. Полезен е за всички хора, които имат проблеми с костите или се възстановяват от фрактури. Препоръчва се и при някои ставни заболявания, като ревматоиден артрит.

Бъбречни камъни и жлъчка

Копърът облекчава и хора, които страдат от болезнено уриниране. Народната медицина препоръчва следната запарка от семена от копър:

1 супени лъжици семена от копър се заливат с 200 мл вряща вода, запарват се на пара за 15 минути и се филтрират. Приемайте по една супена лъжица 5-6 пъти дневно.

Мигрена

Копърът облекчава симптомите на главоболие и мигрена. В случай на атака се препоръчва:

Направете запарка от 1 с.л. семена от копър, накиснати в 400 мл. от вряща вода. Приемайте 3-4 пъти на ден.

Може да харесате още...