Смрадлика

Билките са най-великият дар, даден ни от природата.Те се приемат лесно под формата на лечебни чайове. Правилното им прилагане носи както излекуване, така и укрепване на човешкия организъм.

Една от универсалните билки,позната на почти всеки,е смрадликата или тетрата.Тя е една от най-предпочитаните билки,имащи ясно изразено адстрингентно,противовъзпалително и кръвоспиращо действие.

За лечебни цели се използуват листата,които се берат в началото на цъфтежа,преди образуването на плодовете.Най-подходящото време е от юни до август.Листата напълно развити и плътни,се откъсват внимателно без да се смачкат.Листата се сушат на сянка или слънце,след като са прочистени от разни примеси.
Разбъркват се често, особено в началото на сушенето.В никакъв случай да не се допуска,листата да се овлажнят,тъй като губят голяма част от съдържанието на танини,заради което билката особено се цени.

Тя е богата още на дъбилни вещества,етерични масла и други ценни елементи,се съхранява на сухо и проветриво,опакована добре в книжни торби.

Смрадликата действа кръвоспиращо,противовъзпалително и антисептично.Широко се употребява в народната медицина особено външно.Прилага се с голям ефект при кожни заболявания,гнойни пъпки и рани,при подуване на краката (от измръзване) и потене,при хемороиди,циреи,афти в устната кухина,възпаление на венците,зъбобол и др.

За външна употреба:

100г ситно нарязани листа от смрадлика се запарват в един литър вряща вода. След изстиване, запарката се прецежда и се използува за компреси, промивки(при бяло течение) и лапи (с остатъка от прецеденото).

За гаргара и жабурене,течността се приготвя, като една супена лъжица смрадлика се сипва в половин литър вряща вода.Добавят се по една щипка сол и нишадър.След изстиване лекът е готов за ползуване.

За вътрешна употреба:

Една супена лъжица нарязани листа смрадлика се заливат с 500мл вряща вода. Ври 5мин. на тих огън и се прецежда. Пие се по една винена чаша(75мл.) четири пъти на ден преди хранене.

Помага при разстройство и дизентерия, при бъбречни заболявания, при язви и киселини в стомаха, астма и др.

Задължително е,преди да започнете лечението да се консултирате с вашия доктор,за да няма нежелани последствия.

Може да харесате още...