Мента – 10 ползи за здравето

Мента

Ментата е една от най-старите кулинарни билки, познати на човечеството. Неговите забележителни лечебни свойства го превърнаха в една от най-известните и използвани билки някога.

Ментата ( Mentha ) е популярна билка и освежител за уста, който се използва заради лечебните си свойства. Има повече от две дузини вида и стотици разновидности.

Може да се използва в много кулинарни продукти в прясна или изсушена форма. Много продукти за лична хигиена съдържат мента като съставка. Неща като паста за зъби, гелове за бръснене, дъвки, освежители за дъх, бонбони, чайове , балсами, масла и инхалатори с вкус на мента са едни от най-използваните.

Повечето от нас са запознати с освежаващото приложение на мента, но тя може да предложи много повече от това. Ползите за здравето включват следното:

  1. Подпомага храносмилането

Ментата може да направи чудеса за почти всичките ви храносмилателни проблеми. Ментолът, който е активното масло в ментата, има антисептични и антибактериални свойства, които помагат за облекчаване на лошото храносмилане и също така успокояват разстроен стомах.

  1. Може да облекчи симптомите на настинка

Ментата може да помогне за намаляване на запушването на носа. Това означава, че може да ви помогне при симптоми на настинка и грип.

  1. Може да помогне при кърмене

Ментата и ментовото масло може да помогне за намаляване на пукнатините и болката в зърната, които често съпътстват кърменето .

  1. Лекува астма

Редовният прием на мента може да облекчи задръстванията в гърдите. Метанолът в ментата действа като деконгестант, помага за разхлабване на слузта, събрана в белите дробове, а също така свива подутите мембрани в носа, за да ви позволи да дишате по-лесно.

  1. Отслабване

Листата от мента могат да помогнат в усилията ви да отслабнете здравословно. Ментата може да помогне за стимулиране на храносмилателните ензими, които абсорбират хранителните вещества от храната и консумират мазнини и ги превръщат в използваема енергия.

  1. Може да повиши паметта

Установено е, че хората, които често използват дъвки, в които основната активна съставка е мента, имат по-високи нива на задържане на паметта и умствена бдителност от тези, които не го правят.
Стимулиращите качества на тази билка показват, че дъвченето на дъвка или дъвченето на сурови листа от мента може да помогне за подобряване на паметта.

  1. Лекува главоболие

Ментата съдържа ментол, който помага за отпускане на мускулите и облекчаване на болката. Нанасянето на сок от мента върху челото и слепоочията може да ви облекчи главоболието. Също така балсами от мента или ментово масло са ефективни при лечение на главоболие.

  1. Предотвратява лошият дъх

Ментата и ментовите бонбони са едни от първите неща, към които хората посягат, когато се опитват да предотвратят или да се отърват от лош дъх.
Пиенето на чай от мента и дъвченето на пресни листа са в състояние както да премахнат лошия дъх, така и да убият бактериите

  1. Повишава имунитета

Ментата е пълна с витамини и антиоксиданти за подобряване на имунитета ви. Тези растителни витамини помагат да предпазите клетките си от увреждане. Също така, листата от мента могат да предотвратят образуването на тумори, като инхибират някои ензими.

  1. Грижа за кожата

Ментата е традиционно средство за лечение на акне и пъпки. Има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които вършат чудеса върху кожата, склонна към акне. Листата от мента съдържат високо съдържание на салицилова киселина, която е отлична и в борбата срещу акнето. Сокът, получен от мента, действа като ефективно почистващо средство за кожата.

Ползите за здравето на ментата варират от подобряване на мозъчната функция и храносмилателните симптоми до облекчаване на болката при кърмене, симптомите на настинка и дори лош дъх.
Ментата е отлична за управление на нивата на кръвната захар и лечение на кожни заболявания.

Наистина няма как да сгрешите, като добавите малко мента към диетата си.

Може да харесате още...