Куркума : ползи за здравето

Куркумата, понякога наричана индийски шафран или златна подправка, е високо растение, което расте в Азия и Централна Америка.

Тя е подправка, която идва от корена на растението curcuma longa, което е многогодишно растение от семейството на джинджифила . Основната му активна съставка е куркуминът. Използва се в Индия от хиляди години като подправка и лечебна билка. Напоследък науката започна да подкрепя традиционните твърдения, че куркумата съдържа доста с лечебни свойства.

Куркумата има горчив вкус и често се използва за овкусяване или оцветяване на къри, горчица, масло и сирена. Тъй като куркуминът и другите химикали в куркумата могат да намалят отока, той често се използва за лечение на състояния, които включват болка и възпаление .

Използва се при остеоартрит, сенна хрема , депресия ,противовъзпалително, висок холестерол , подобряване на паметта, чернодробно заболяване и сърбеж

Облекчава болката:

Направените проучвания подкрепят куркумата за облекчаване на болката, действа толкова добре, колкото ибупрофен при хора с артрит.

Подпомага храносмилането ви:

Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, куркумата допринеся за здравословно храносмилане. Използва се в аюрведичната медицина като средство за храносмилане.

Намалява риска от рак:

Куркуминът е обещаващ като лечение на рак. Има защитни ефекти срещу рак на панкреаса , рак на простатата и множествен миелом .

Подобрява функцията на черния дроб:

Куркумата напоследък привлича внимание заради антиоксидантните си способности. Антиоксидантният ефект на куркумата изглежда е толкова мощен, че може да спре черения дроб от увреждане от токсини. Това може да е добра новина за хора, които приемат силни лекарства за диабет или други здравословни състояния, които могат да навредят на черния им дроб при продължителна употреба.

Куркумата е противовъзпалително:

Фондацията за артрит цитира няколко проучвания, в които куркумата намалява възпалението. Тази противовъзпалителна способност може да намали болката, която хората с артрит усещат в ставите си.

Като цяло куркумата е една от най-често използваните билки с лечебни свойства. Следващите най-използвани билки са джинджифил ,чесън, женшен, канела.

Трябва да знаете,че обикновено, за да видим ефект от каквато и да е билка трябва да минат не по-малко от 4 седмици.

Ако приемате по една лъжичка куркума на ден в продължение на 1-2 месеца, ще усетите редица здравословни подобрения в тялото.

Може да харесате още...