Бъз

Плодовете на бъз идват от сорт дървета, известен като Sambucus. Европейският бъз, известен още като Sambucus nigra или черен бъз, е най-често срещаното дърво от това семейство. Плодовете и цветята на тези дървета са годни за консумация, но бъзът трябва да бъде сварен, преди да се консумира. В необработено състояние плодовете от бъз са токсични и могат да причинят диария, повръщане и гадене.

По света има около 30 вида бъз растения и дървета. Неговата история датира от 400 г. пр. н. е., а Хипократ, „бащата на медицината“, нарича дървото от бъз свой „сандък с лекарства“.

В народната медицина днес бъзът се смята за едно от най-лечебните растения в света.

Ползи за здравето от бъз

Плодовете и цветовете на бъза са пълни с антиоксиданти и витамини , които могат да засилят имунната ви система . Те биха могли да помогнат за намаляване на възпалението , да намалят стреса и да помогнат за защитата на сърцето ви .

Някои експерти препоръчват бъз за предотвратяване и облекчаване на симптомите на настинка и грип .

Използва се и като лечение за:

Стрес

Запек

Болки в ставите и мускулите

Синдром на хронична умора

Висок холестерол

Инфекции на горните дихателни пътища

Главоболие

Треска

Проблеми с бъбреците

Епилепсия

Ишиас

Много лекари казват, че е безопасно да се приема бъз като част от план за здравословна диета, който включва храни с витамин В, витамин В6 и витамин Е.

Плодовете от бъз са с високо съдържание на витамин С и диетични фибри.

Употребата на бъз е широка, формите, в които се предлага, са много, включително сиропи, дъвки, таблетки за смучене, хапчета и чайове.

Ето някои от хранителните вещества, които предлага бъзът :

Витамин С – Една чаша бъз съдържа около 50 милиграма витамин С. Витамин С е от съществено значение за нашето здраве по много причини, включително понижаване на кръвното налягане, повишаване на колагена и предотвратяване на дефицита на желязо .


Калций – Една чаша бъз съдържа около 50 милиграма калций. Калцият е минерал, който поддържа костите здрави, както и поддържа мускулите и нервите .


Фибри – бъзът съдържа около 10 грама фибри във всяка чаша. Това е значително количество, тъй като препоръчителната доза на ден за възрастен е между 28 и 34 грама . Фибрите са необходими за подобряване на функцията на червата и намаляване на кръвното налягане.


Флавоноли – флавонолът помага за намаляване на възпалението, както и за предотвратяване на заболявания .


Антоцианини – това придава на бъза синьо-черен цвят. Антоцианините действат като антиоксиданти и могат да имат положителен ефект върху кръвоносните съдове и да помогнат за борба с инфекциите и болестите .

Някои хора дори разчитат на продуктите от бъз, ​​да помогнат за облекчаване на последиците от рак, депресия и ХИВ/СПИН. Въпреки че хората вярват, че бъзът може да предотврати COVID-19, нито едно публикувано проучване не е потвърдило употребата на бъз за COVID-19.

.

Може да харесате още...