Бобови растения и техните ползи за здравето

Бобовите растения като боб, леща, нахут и соя са добър източник на протеини, фолиева киселина, магнезий и калий. Тези хранителни вещества насърчават доброто здраве на сърцето, регулират нивата на кръвната захар и повишават енергията. В допълнение, бобовите растения съдържат антиоксиданти, за които е известно, че намаляват възпалението и от своя страна помагат за поддържане на физическата форма.

Най-важното е, че консумацията на боб и бобови растения е безопасна, дори когато някой има диабет, сърдечни проблеми или проблеми с червата.

  1. Нахут

Нахутът е чудесен източник на протеини, фибри и фолиева киселина . Това е храна с нисък гликемичен индекс, която се усвоява бавно, поради което помага за контролиране на кръвната захар. Високото съдържание на диетични разтворими фибри помага за по-лесно и редовно изхождане. Освен това понижава холестерола и по този начин намалява риска от сърдечни заболявания. Състои се от холин, важно хранително вещество, за което се казва, че повишава психичното здраве.

  1. Леща

Лещата е изключително питателна и помага за подобряване на цялостното здраве, тъй като е пълна с фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Те също са добър източник на желязо. В същото време фибрите подпомагат редовното движение на червата и растежа на здрави чревни бактерии. Освен това помага за балансиране на нивата на кръвната Ви захар и осигурява повече ситост.

  1. Фасул

Той забавя усвояването на захарта в кръвта, като помага за намаляване на нивата на кръвната захар. Те са богати на фибри, които от своя страна насърчават здравето на дебелото черво и помагат за поддържане на теглото.

  1. Грах

Той е чудесен източник на фибри и протеини и помага за намаляване на инсулиновата резистентност. Всъщност фибрите в граха хранят здравите бактерии в червата и подобряват здравето му. Освен това може да се използва като добавка за получаване на различни ползи за здравето, особено за тези, които спазват веганска диета .

  1. Соя

Тя е богата на антиоксиданти и фитонутриенти и това означава, че има различни потенциални ползи за здравето. Високото съдържание на фибри подобрява здравето на червата, докато различни биоактивни растителни съединения намаляват риска от рак, сърдечни заболявания, кръвно налягане и холестерол в кръвта.

Накратко, можете лесно да консумирате бобови растения под всякаква форма, като ги добавите към супи, салати, яхнии или други.

Може да харесате още...