Кефир (Тибетска гъба)

Кефир (Тибетска гъба) – тибетската уникална напитка

Носителят на Нобелова награда д-р Илья Мечников е един от първите учени, които признават ползата от консумирането на ферментирали храни.

Изследванията си в началото на 1900 са фокусирани върху киселото мляко, консумирано в България. Той е вярвал, че всекидневната консумация на кисело мляко е важен принос към по добро здраве и дълголетие. Днес, ако търсим в Интернет за пробиотици, ще намерим почти безкрайни причини, поради които пробиотиците или “добрите бактерии” са полезни за нас. Приготвянето на ферментирали храни в къщи при домашни условия е забавно, евтино и много по полезно от едно хапче изсушени бактерии (пробиотици).
Една от тези ферментирали храни е кефир. Кефирът не е като другите млечни продукти. Той е лесно храносмилаем и съдържа малко лактоза особено, ако се остави да ферментира за по дълго време. Протеините също се разграждат в пред храносмилателно състояние. За разлика от киселото мляко, кефира съдържа около тридесет щамове на бактерии и дрожди. Микроорганизмите в кефирените зърна включват млечнокисели бактерии, Lactococcus lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus, LB delbrueckii subsp. Bulgaricus, LB helveticus, LB casei subsp. pseudoplantarum и Lb brevis, разнообразие от дрожди, като Kluyveromyces, Torulopsis и Saccharomyces, оцетни бактерии и др. Те придават на кефира отлични качества за съхранение чрез предпазване от гнилостните (салмонелата, E. Coli) бактерии, които иначе биха могли да колонизират млякото и да го развалят.

Кефирените зърна се различават по размер и стигат до размер на яйце. Те изглеждат като част от карфиол. До седмица или две могат да се удвоят. Те имат сложна био матрична структура от разтворими gel-polysaccharide, органични киселини, дрожди и бактерии.

Кефирът е богат на минерали и витамини, особено от група В и витамин K2. Кефирът забавя процеса на стареене и има много лечебни свойства, като при болести на сърцето, понижаване на нивата на холестерол и регулиране на кръвното налягане. Той подпомага храносмилателната система, използва се при лечението на черния дроб, бъбреците, далака, панкреаса, жлъчния мехур и язви на стомаха, при стомашно чревни заболявания и при лечение на пикочните канали. Кефирът има анти туморни свойства и предотвратява развитието на метастази, както и противовъзпалително действие и е отличен стимулант на имунната система. Кефирените зърна произвеждат собствени антибиотици.

Рецепта за направа на кефир

Традиционно, кефира се прави от сурово мляко и от това става най-добрия кефир.
Можете да използвате пастьоризирано сурово мляко, сметана, пълномаслено или с ниско съдържание на мазнини мляко.

Как да си направим кефир:

Гъбата се залива с прясно мляко със стайна температура, около 250 мл и се оставя при стайна температура за 24 часа. Получава се за около 18-20 часа подквасено мляко с лечебни свойства. Консумира се сутрин поне половин час преди хранене или вечер 30-50 мин преди сън. Признак на пълното подквасване е появата на гъст слой отгоре, където се намира гъбата. Млякото се прецежда през едро пластмасово сито, а гъбата се изплаква под струя студена вода и после се залива с нова порция прясно мляко. Ако гъбата не се промива ежедневно и не й се сменя млякото всеки ден, тя става кафява, спира да се размножава и умира.

След около 17 дни масата на гъбата се удвоява и част от нея може да се даде на друг човек. Редува се 20 дни употреба – 10 дни почивка, като по време на почивката гъбата трябва да се поддържа здрава по посочения начин. По време на лечението с тибетска гъба се забранява употребата на алкохол.

Не излагайте кефирените зърна на метали, като мед, желязо или алуминий. Не използвайте лъжица, сито или контейнери, направени от такива метали, използвайте стъклени контейнери. Когато кефирът е готов, го прецедете през пластмасова цедка. Ако не искате да направите друго зареждане веднага, можете да съхраните зърната, покрити с мляко или кефир в хладилник, но не при много ниска температура. Замразяването на кефирените зърна може да ги унищожи. Все пак е добра практика да се дават на зърната “почивка” във филтрирана вода веднъж на няколко месеца. Тази почивка може да бъде 12-24 часа.


Квасеното мляко съвсем спокойно може да се използва за мазане и разтриване на ръцете и лицето. То пропъжда досадните бръчки, забавя стареенето на кожата и премахва умората.
Някои хора обожават газирания вкус на кефира, но на други им се струва кисел. Затова, ако не ви допада, просто го смесете с банани, ягоди или боровинки. Става чуден шейк. Може да прибавите и ванилия или пък мед”.



Вторична ферментация

Това е традиционния метод за съхранение на кефир. Можете бутилката от кефир да я съхранявате при стайна температура в продължение на една седмица. Това ще доведе до вторична ферментация, и ще се получи газиран кефир. Той ще има по-високи нива на фолиева киселина, алкохол (но по-малко от 2%) и B група витамини. Вторичната ферментация ще консумира по-голямата част от останалата лактоза в кефира, което го прави подходящ за хора с лактоза непоносимост или за диабетици. Колкото по-дълго стои, толкова по кисел става вкуса му. Бутилката не трябва да бъде пълна до горе. Трябва да се отваря всеки ден за да се освободи натрупването на СО2 и освен това трябва да се разклаща най-малко веднъж на ден. По този начин се смесват дрождите отново в кефира и се свеждат до минимум шансовете да се развие плесен. Можете да консумирате от този кефир по всяко време и да го допълвате с прясно направен същия ден.

В допълнение към полезните бактерии и дрожди, кефира съдържа минерали и незаменими аминокиселини, които помагат за поддръжката на тялото с лечебните си функции. Триптофан, един от основните аминокиселини в изобилие в кефира е добре познат с релаксиращ ефект върху нервната система. Кефирът предлага изобилие от калций и магнезий, които също са важни минерали за здравословното състояние на нервната система. Диетата с кефир може да има особено успокояващ ефект върху нервната система. Кефирът съдържа достатъчно фосфор, вторият по съдържание минерал в тялото ни, който подпомага използването на въглехидрати, мазнини и протеини, растежа на клетките и поддръжка на енергията. Кефирът е богат на витамин В12, В1 и витамин К. Той е отличен източник на биотин, витамин B, което помага за усвояване в тялото и на други B витамини като фолиева киселина, пантотенова киселина и В12.

Ползата от редовното консумиране на кефир

Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.

Произходът на кефира е от Кавказкия регион. Думата, “кефир”, обаче идва от две персийски думи, kef (кеф), което означава пяна, и shir , което означава мляко. Благодарение на ползата за здравето от кефира, както и уникалната му микробиология, тази ферментирала напитка от мляко се смята за чудо.
Ползата от кефира се дължи главно на големия брой полезни микроорганизми, намерени в кефирените зърна. Тези полезни микроорганизми играят жизненоважна роля за подобряване на общото здравословно състояние и благосъстоянието на индивида, чрез подобряване на храносмилателната ни система. Някои от най-важните ползи за здравето ни от кефира са:
– Кефирът е антибиотик и има противогъбични свойства. Той е полезен при условия, подобни на кандидоза (гъбична инфекция), сърдечни болести и ХИВ / СПИН.
– Кефирът ни предоставя полезни микроорганизми, които могат да подобрят храносмилането, да облекчат някои често срещани проблеми с храносмилането, като газове, подуване на корема, лошо храносмилане и т.н. Той може да осигури редовно движение на червата, да се излекува запек. Ензимите, които се намерат в кефира могат да бъдат особено полезни за хората с непоносимост към лактоза.
– Освен полезни микроорганизми, кефира съдържа много важни витамини и минерали. Той е богат източник на витамин А, В2, В12, К и Г. Най-важните минерали, открити в кефир са, калций, фосфор и магнезий.
– Кефирът може да очисти дебелото черво и да разреши всякакви видове чревни проблеми. Той може да помогне при възпалителни заболявания на червата.
– Кефирът може да лекува редица здравословни проблеми, като гастрит, панкреатит, екзема, стомашни язви, псориазис, ревматизъм, артрит и подагра, остеопороза, анемия и повредена лигавица на червата (Leaky gut syndrome).
– Кефирът има стимулиращ ефект върху имунната система и по този начин, може да се подобрят способностите за борба с болестите.
– Кефирът може да намали риска от някои видове рак, включително рак на дебелото черво, като пречи на растежа на раковите клетки.
– Кефирът действа успокоително, благоприятства за поддържане на здравословна нервна система. Това свойство на кефира се дължи на наличието на аминокиселини “триптофан”.
– Кефирът е антиоксидант и може да неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките на тялото и окисляването на тъканите. Чрез намаляване на въздействието на свободните радикали, кефира може да забави процеса на стареене.
– Освен тези, други ползи на кефира за здравето включват, контролиране на акне, нарушения на съня, депресия, астма, бронхит, хипертония, диабет, синдром на хроничната умора, алергии, колит, диария и др.

Кефирът е доста лесно смилаем и може да се приема от деца много добре. Той е източник на протеини и много незаменими аминокиселини. Да обобщим, кефира е храна, която действа за детоксикацията на тялото и подобряване на функциите на различните системи на тялото и за насърчаване на здравето. Той също може да помогне и в намаляването на теглото. Като се има предвид всички ползи от кефира за здравето може да се заключи, че въвеждането на кефира в нашата диета е отлична идея за здравословен живот.

Реакция на организма:

През първите две седмици рязко се повишава активността на стомаха, поради което се повишава газоотделянето. Възможно е да се появи и разстройство, поради което се препоръчва квасеното мляко да се приема вечер, а не сутрин. У хора с болни бъбреци и черен дроб може да се появи едновременно напрежение в съответните области, но скоро то отшумява – лечението в никакъв случай не трябва да се прекъсва.
След бурната реакция на организма, която продължава около 10-12 дни започва подобряването на общото състояние и тонус. След 20-дневна употреба организмът се чувства много по-добре, а след 2 месеца някои от оплакванията съвсем изчезват.

Квасеното мляко може да се използва за мазане и разтриване на ръцете и лицето, предпазва от бръчки, забавя стареенето на кожата, премахва умората. При полиартрит и ревматизъм се премахва болката – болните места се намазват 6-8 пъти дневно. Всяко натъртване или рана заздравяват много бързо, ако натопен в млякото бинт се сменя 6-8 пъти дневно. На болните от алкохолизъм препоръчвам лечението с кефирна гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол.

Помнете, че за гъбата са нужни грижи. Отнасяйте се към нея като към малко същество! Излишните гъбки раздавайте на други нуждаещи се хора, но обезателно според инструкцията.

Забележка: Много от вас ще си зададат въпроса: Какъв е този кефир за да лекува толкова много болести? Обяснението е много просто. Повечето болести започват от червата или по точно от влошената чревна флора, нарастване или колонизиране на червата с прекалено много вредни микроорганизми (кандида бактерии и др). Кефирът не е лекарство, но той възстановява чревната флора, колонизира я с добри бактерии, когато се взема редовно, малко по малко захранва червата с полезни бактерии и други микроорганизми, които надделяват на вредните и ги унищожават. Така че, токсините и даже някои от тези вредни микроорганизми не могат повече да преминават през чревните стени и да поразяват различни органи в тялото. Затова кефирът е най полезен от всички ферментирали храни, поради изключително богатата си микрофлора за лекуване на най различни заболявания.

Може да харесате още...