Какво трябва да знаем за шиповете (остеофит) и как да се лекуваме?

Костните шипове или остеофити са гладки, костни израстъци, които растат върху костите на гръбначния стълб или около ставите.

Те често се образуват до ставите, засегнати от остеоартрит , състояние, което причинява болка и скованост на ставите.

Остеофитите могат да растат на всяка кост, но най-често се срещат в:

врата
рамо
коляно
долната част на гърба
пръсти или палец на крака
крак или пета

Какво причинява шипове?

Дегенеративните състояния – като остеоартрит или тендинит – могат да причинят костни шипове.

Увреждането на ставата от остеоартрит е най-честата причина.

Остеоартритът разгражда хрущяла, който омекотява краищата на костите ви.

В отговор тялото ви се опитва да поправи щетите, като създаде нова кост в увредената област. Подуването стимулира клетките, които образуват кост, която в крайна сметка прераства в шип.

Например, когато ахилесовото сухожилие се възпали, може да се образува шип на задната част на петата (калканеус).

Дейностите, като бягане или танци, също могат да доведат до растеж на костни шипове.

С възрастта е по-вероятно да се образуват костни шипове. Рядко здравословен проблем, наличен при раждането – наречен вродено състояние – ще причини костни шипове.

Костните шипове също са често срещани при невъзпалително заболяване, наречено скелетна хиперостоза (DISH). Въпреки че причината за DISH е неизвестна, до 80% от хората, диагностицирани с болестта, ще изпитат болка и скованост в резултат на образуването на шипове по протежение на гръбначния стълб.

Някои хора може да имат костни шипове и дори не знаят за това.

Как се лекуват костните шипове?

Някои домашни средства и промени в начина на живот помагат за облекчаване на симптомите на остеофита:

Лед за намаляване на отока и болката.

Болкоуспокояващи без рецепта, като ацетаминофен или НСПВС като ибупрофен.

Почивка.

Поддържащи обувки или вложки за обувки.

Загуба на тегло за намаляване на стреса на ставите и костите.

Ако тези методи не са достатъчни, вашият лекар може да предпише:

Ако шипът причинява само лека болка и се обажда само от време на време, тогава Вашият лекар може да препоръча болкоуспокояващо лекарство без рецепта. Стероидната инжекция също може да бъде полезна за временно намаляване на отока и възпалението. Обикновено можете да имате до три стероидни инжекции в една и съща става за една година.

Физическа терапия : Упражненията и разтяганията могат да намалят болката, да подобрят обхвата на движение и да укрепят мускулите около ставите.

Болкоуспокояващи лекарства с рецепта : Ако лекарствата за болка, отпускани без рецепта, не осигуряват облекчение, вашият лекар може да предпише по-силен вариант или инжекция с кортизон .

Ръчна манипулация. Хиропрактик, остеопат или друг квалифициран здравен специалист може ръчно да коригира шийния отдел на гръбначния стълб, за да намали болката и да подобри мобилността. Понякога ръчната манипулация е част от програма за физиотерапия.

Капсаицин крем – вашият лекар може да предпише крем с капсаицин, ако имате остеоартрит на ръцете или коленете ,когато локалните НСПВС не са били ефективни за облекчаване на болката ви.

Кремът с капсаицин действа като блокира нервите, които изпращат съобщения за болка в третираната област. Може да се наложи да го използвате известно време, преди да има ефект. Трябва да почувствате известно облекчаване на болката през първите 2 седмици от употребата на крема, но може да отнеме до един месец, за да бъде лечението напълно ефективно.

Нанасяйте капсаицинов крем с размер на грахово зърно върху засегнатите очастаци до 4 пъти на ден, но не по-често от всеки 4 часа. Не използвайте капсаицинов крем върху наранена или възпалена кожа и винаги мийте ръцете си след нанасяне.

Някои хора съобщават за облекчаване на болката от масаж и акупунктура.

Може да харесате още...