Болки в кръста

Болката в долната част на гърба е много честа. Може да е резултат от нараняване на мускули или сухожилия в гърба. Други причини включват артрит, структурни проблеми и наранявания на диска. Болката често се подобрява с почивка, физическа терапия и лекарства. Намалете риска от болки в кръста, като поддържате здравословно тегло и оставате активни.

Какво представлява болката в долната част на гърба?

Болката в кръста може да бъде резултат от много различни наранявания, състояния или заболявания – най-често нараняване на мускули или сухожилия в гърба.

Болката може да варира от лека до тежка. В някои случаи болката може да направи трудно или невъзможно ходенето, съня, работата или ежедневните дейности.

Обикновено болката в долната част на гърба се подобрява с почивка, болкоуспокояващи и физическа терапия. Инжекциите с кортизон и практическите лечения (като остеопатични или хиропрактики) могат да облекчат болката и да подпомогнат лечебния процес. Някои наранявания и състояния на гърба изискват хирургично лечение.

Колко честа е болката в долната част на гърба?

Около четирима от всеки пет души имат болки в долната част на гърба в даден момент от живота си. Това е една от най-честите причини хората да посещават лекар.

Някои хора са по-склонни да имат болки в долната част на гърба, отколкото други. Рисковите фактори за болка в долната част на гърба включват:

Възраст: Хората над 30 години имат повече болки в гърба. Дисковете (мека тъкан, която омекотява костите в гръбначния стълб) се износва с възрастта. Тъй като дисковете отслабват и се износват, може да се получи болка и скованост.

Тегло: Хората, които са с наднормено тегло или носят допълнително тегло, са по-склонни да имат болки в гърба. Излишното тегло оказва натиск върху ставите и дисковете.

Цялостно здраве: Отслабените коремни мускули не могат да поддържат гръбначния стълб, което може да доведе до разтягане и изкълчване на гърба . Хората, които пушат, пият прекомерно алкохол или водят заседнал начин на живот, имат по-висок риск от болки в гърба.

Професия и начин на живот: Работи и дейности, които изискват вдигане на тежко или огъване, могат да увеличат риска от нараняване на гърба.

Структурни проблеми: Силната болка в гърба може да е резултат от състояния, като сколиоза , които променят подравняването на гръбначния стълб.

Заболяване: Хората, които имат фамилна анамнеза за остеоартрит , някои видове рак и други заболявания, имат по-висок риск от болки в кръста.

Психично здраве: Болката в гърба може да е резултат от депресия и тревожност .

Какви са симптомите на болка в долната част на гърба?

Симптомите на болка в долната част на гърба могат да се появят внезапно или да се появят постепенно. Понякога болката се появява след определено събитие, като например навеждане, за да вземете нещо. Друг път може да не знаете какво е причинило болката.

Болката може да бъде остра или тъпа и болезнена и може да се излъчва към долната част или по задната част на краката ( ишиас ). Ако напрегнете гърба си по време на дейност, може да чуете „пукане“, когато това се случи. Болката често се влошава в определени позиции (като навеждане) и се подобрява, когато легнете.

Други симптоми на болка в долната част на гърба включват:

Скованост: Може да е трудно да движите или изправяте гърба си. Ставането от седнало положение може да отнеме известно време и може да почувствате, че трябва да ходите или да се разтягате, за да се отпуснете. Може да забележите намален обхват на движение.

Проблеми с стойката : Много хора с болки в гърба им е трудно да се изправят. Може да стоите “изкривени” или прегънати, с торс встрани, а не подравнен с гръбнака. Долната част на гърба ви може да изглежда плоска, вместо извита.

Мускулни спазми: След напрежение мускулите в долната част на гърба могат да се спазят или да се свият неконтролируемо. Мускулните спазми могат да причинят силна болка и да направят трудно или невъзможно стоенето, ходенето или движението.

Какво причинява болка в долната част на гърба?

Много наранявания, състояния и заболявания могат да причинят болка в долната част на гърба. Те включват:

Разтежения и навяхвания: Навяхванията и изкълчванията на гърба са най-честата причина за болки в гърба. Можете да нараните мускули, сухожилия или връзки, като повдигате нещо твърде тежко или не вдигате безопасно. Някои хора напрягат гърба си чрез кихане, кашляне, усукване или навеждане.

Фрактури: Костите в гръбначния стълб могат да се счупят по време на инцидент, като автомобилна катастрофа или падане. Някои състояния (като спондилолиза или остеопороза ) увеличават риска от фрактури.

Проблеми с диска: Дисковете омекотяват прешлените (малките гръбначни кости). Дисковете могат да изпъкнат от позицията си в гръбначния стълб и да притиснат нерв. Те също могат да разкъсат ( дискова херния ). С възрастта дисковете могат да станат по-плоски и да предлагат по-малко защита ( дегенеративна дискова болест ).

Структурни проблеми: Състояние, наречено гръбначна стеноза, се случва, когато гръбначният стълб е твърде тесен за гръбначния мозък. Нещо, което притиска гръбначния мозък, може да причини силна болка в седалищния нерв и болка в долната част на гърба. Сколиозата (изкривяване на гръбначния стълб) може да доведе до болка, скованост и затруднено движение.

Артрит: Остеоартритът е най-честият вид артрит, който причинява болка в долната част на гърба. Анкилозиращият спондилит причинява болка в долната част на гърба, възпаление и скованост в гръбначния стълб.

Заболяване: Тумори на гръбначния стълб , инфекции и няколко вида рак могат да причинят болки в гърба. Други състояния също могат да причинят болки в гърба. Те включват камъни в бъбреците и аневризма на коремната аорта .

Спондилолистеза: Това състояние кара прешлените в гръбначния стълб да се изплъзват от мястото си. Спондилолистезата води до болки в кръста и често болки в краката.

Какви са леченията за болки в долната част на гърба?

Болката в долната част на гърба обикновено се подобрява с почивка, лед и болкоуспокояващи без рецепта. След няколко дни почивка можете да започнете да се връщате към нормалните си дейности. Поддържането на активност увеличава притока на кръв към зоната и ви помага да се лекувате.

Други лечения за болка в долната част на гърба зависят от причината. Те включват:

Медикаменти: Вашият лекар може да препоръча нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или лекарства с рецепта за облекчаване на болката. Други лекарства отпускат мускулите и предотвратяват спазмите на гърба.

Физическа терапия (PT): PT може да укрепи мускулите, така че да могат да поддържат гръбнака ви. PT също подобрява гъвкавостта и ви помага да избегнете друго нараняване.

Практична манипулация: Няколко „практични“ процедури могат да отпуснат стегнатите мускули, да намалят болката и да подобрят стойката и подравняването. В зависимост от причината за болката може да се нуждаете от остеопатична манипулация или хиропрактика . Масажната терапия може също да помогне за облекчаване на болката в гърба и възстановяване на функцията.

Инжекции: Вашият лекар използва игла, за да инжектира лекарство в зоната, която причинява болка. Стероидните инжекции облекчават болката и намаляват възпалението.

Хирургия: Някои наранявания и състояния се нуждаят от хирургична намеса. Има няколко вида хирургия за болки в кръста, включително много минимално инвазивни техники .

Милиони хора живеят с болки в кръста. Сковаността, болката и ограниченото движение могат да окажат голямо влияние върху качеството на живот. Но може да успеете да избегнете болки в долната част на гърба, като поддържате здравословно тегло и оставате активни.

Говорете с вашия лекар, ако болките в гърба не изчезнат или ако не можете да извършвате дейностите, които харесвате. Няколко лечения могат да облекчат болката, да ви помогнат да се движите по-добре и да получите повече от живота.

Може да харесате още...