Сенна хрема

За повечето хора пробуждането на природата предизвиква приятни емоции. Но има и такива, за които пролетта е зла мащеха. Това е така, защото имат сенна хрема – алергия към полени.
Полиноза (сезонен алергичен риноконюнктивит), не познава половите разлики – от нея страдат както мъжете, така и жените. Според статистиката в различните страни по света болестта засяга от 0,2 до 39% от населението. Основната рискова група е на възраст между 10 и 40 години. При деца под 3-годишна възраст проблемите са изключително редки. В групата под 14 години момчетата са 2 пъти по-склонни да се разболеят, а на възраст 15 – 30 години – нежния пол. На север боледуват по-рядко, отколкото на юг. И още няколко цифри: 50% от пациентите получават сенна хрема преди 15-годишна възраст и още 40% на 30-годишна възраст. И само 10% са в други възрастови групи.

Симптоми на сенната хрема

Най-често сенната хрема се проявява под формата на алергичен ринит – наблюдава се при 95 – 98% от пациентите. Симптомите му са както следва:

сърбеж в носа;
възпалено гърло;
често кихане;
запушване на носа.

При много пациенти конюнктивит се добавя към ринит (в 91 – 95% от случаите):

лигавиците на очите се зачервяват и подуват;
клепачите сърбят и сърбят;
сълзи текат;
има усещане за пясък в очите;
трудно се гледа към светлината.

В някои случаи сенната хрема е придружена от бронхиална астма (при 30 – 40% от пациентите). Проявите са следните:

кашлица;
хрипове или свистене;
проблеми с дишането – възниква задушаване;

В някои случаи при сенна хрема може да се появи уртикария по кожата. При тежки случаи оток на Квинке.
Лечение на полиноза
Много често сенната хрема се „маскира“ под други заболявания – ARVI, трахеит и бронхит. Ето защо е важно специалистът да постави правилната диагноза. В противен случай могат да се появят усложнения – синузит, пневмония, гноен конюнктивит.

Случва се сенната хрема да се комбинира с други видове алергии, като храна. Ако организмът реагира на прашеца на овощните дървета, тогава алергия може да се появи и върху плодовете им – ябълки, круши, сливи, праскови, кайсии и дори ядки. А в някои случаи и зеленчуци, като моркови. Освен това плесените често причиняват алергични реакции и се появяват у дома целогодишно. В крайна сметка много често вместо сенна хрема се поставя диагнозата „хроничен ринит“ или „вазомоторен ринит“. И в резултат на това се предписва неправилно лечение.

Ето защо е важно да се намери добър алерголог, който да постави правилна диагноза.

Профилактика на сенна хрема у дома

Най-добрият начин за предотвратяване на сенна хрема е избягването на контакт с алергена. Ето какво съветват лекарите:

поставете в помещенията (в апартамента, офиса) пречистватели на въздуха, които ще улавят цветен прашец;

бъдете навън възможно най-малко, особено сутрин и при сухо ветровито време, когато концентрацията на полени във въздуха е максимална – ако наистина искате, можете да се разходите вечер след дъжд или при облачно време;

носете тъмни очила, така че пръстът ви да не попада върху лигавицата на окото;

след улицата вземете душ и се преоблечете;

провеждайте по-често мокро почистване в апартамента;

премахнете всички прахоуловители от къщата – килими, килими, меки играчки;

спазвайте диета – изключете от диетата плодове, сурови моркови, хляб, зърнени храни, трици, нерафинирано слънчогледово масло, майонеза, халва, дини и пъпеши;

да смените климатичната зона, например, да отидете на север, където алергенните растения все още не цъфтят – това е труден вариант, но най-оптималният.

Какво е нежелателно да се прави:

излезте извън града, посетете паркове и площади;

често проветрявайте помещенията и отваряйте прозорците на автомобила, особено в опасни часове – сутрин и при сухо ветровито време;

използвайте козметика с билкови съставки и пчелни продукти;

Може да харесате още...