Как да живеем по дълго?

За да постигане дълголетие човек не е необходимо да се подлага на кой знае какви лишения и да се ограничава от нещата, които харесва.

Генетично на човек са гарантирани 120 години живот,ние живеем значително по-малко.Японецът живее средно 79 години, нигерийците и сомалийците много трудно достигат 47 години. Европеецът е накъде по средата.

Доста хора цял живот активно се стараят да си увредят здравето и да си скъсят живота и когато преуспеят в това започват да търсят различни чудодейни начини, магически китайски билки и елексири, екзотични способи за „детоксикация” /в разрез със здравия разум/, за да се подмладят. А нещата са елементарни и не са необходими скъпоструващи таблетки и незнайни билки.

След като са изучили опита на дълголетниците специалисти,предлагат 15 правила,които могат да удължат нашия живот без това да е свързано с особени лишения.

Правило 1 – Не преяждайте!


Ако не се занимава с тежка физическа работа, на човек са му напълно достатъчни 200 килокалории дневно.

Правило 2 – Менюто трябва да съответства на възрастта


Първите бръчки ще се появят много по-късно при жените на 30 години, които ядат например повече ядки и черен дроб. За хората над 40-те е полезен бета-каротинът, който се съдържа особено в морковите и другите плодове и зеленчуци с жълт и червен цвят. Над 50 години калцият поддържа във форма костите, а магнезият – сърцето. Мъжете над 40 години се нуждаят и от селен (който се съдържа много в сиренето и бъбреците) – този минерал способства за премахването на стреса. Хранейки се с риба, силният пол над 50 ще защити сърцето и кръвоносните си съдове.

Правило 3 – Не бързайте да се пенсионирате!


Този, който не работи, изглежда средно с 5 години по-възрастен, смятат изследователите.

Правило 4 – Сексът е еликсир на младостта.


По време на половия акт в организма се изработват ендорфини – т.нар. хормони на щастието. Те способстват за укрепването на имунната система. Човек, който 2 пъти седмично прави секс, на 60 изглежда с 14 години по-млад от връстниците си.

Правило 5 – Не унивайте при никакви обстоятелства!


Лекарите са категорични: оптимистите живеят много по-дълго в сравнение с песимистите, а и позитивният подход към нещата помага да се преодоляват трудностите в ежедневието.

Правило 6 – Движете се!


Дори няколко минути спортни занимания дневно удължават живота.

Правило 7 – Спете в прохладна стая!


Тези, които спят на температура 17-18 градуса, се чувстват по-отпочинали и работоспособни на сутринта – обмяната на веществата и появата на възрастовите изменения зависят от температурата на околната среда.

Правило 8 – Старайте се да получавате повече положителни емоции!


От време на време си позволявайте дори неразумни удоволствия: голямо парче калорична торта, купон до късно през нощта, танци “до припадък” и т.н. – всичко това също помага да живеем дълго.

Правило 9 – Не задържайте гнева си!


Оказва се, че 64% от болните от рак са потискали гнева в себе си.

Правило 10 – Намирайте работа на сивите си клетки!


Решавайте кръстословици, четете, учете чужди езици, смятайте на ум… Като заставяте мозъка си да работи активно, вие активизирате както дейността на сърцето, така и системата на кръвообращението и обмяната на веществата.

Правило 11 – Ежедневен смях и добро настроение

Не се стеснявайте да се радвате на живота и на най-дребните неща – това ви прави по-устойчиви към стреса и връща загубените години.

Правило 12 – Поемане на нужното количество вода

Водата представлява до 70% от нашето тяло. С възрастта нейното количество намаляваи трябва да се постараем да пием чиста питейна вода в достатъчно количество според годините и здравословното ви състояние. Водата ще регулира обмяната, която се извършва във водна среда. Това ще добави още 5 години здрав живот.

Правило 13 – Намаляване на употребата на захар

Наднорменото увлечение към сладки неща ни съкращава живота с 4 години. Преминете на зеленчуци и несладки плодове, богати на фибри и други полезни вещества. 25 г фибри на ден и си осигурявате още 4 години здраво дълголетие.

Правило 14 – Намаляване на употребата на много мазни храни с храната и увеличаване на белтъчините

Превишаването на употребата на мазнини над 10% от порциона ни отнема 4 години живот. И обратното, употребата на оптимално количество белтъчини /0,8-1 г на килограм тегло/ е твърде полезно. Именно те са строителния материал на нашия организъм. С възрастта е по-добре месото да се заменя с млечни продукти и риба

Правило 15 – Хапвайте банани

Направете бананите част от ежедневното ви меню. Бананите, стафидите и картофите съдържат калий, който сваля кръвното налягане и го поддържа в нормални граници.

Може да харесате още...