Как да запазим здрави ноктите си?

Здрави нокти

Най-добрият начин да започнете да се грижите правилно за ноктите си е да се съсредоточите върху здравината и растежа, защото често слабите нокти водят до счупване и нацепване.

След правилната грижа за здравината и растежа на ноктите е грижата за вашите кожички, която е също толкова важна, ако не и повече.

Независимо дали грижата за ноктите ви е за себе си, удоволствие или просто рутинна поддръжка, поддържането на ноктите ви в топ форма е инвестиция, която си заслужава. И ето добрата новина: здравите нокти изискват повече инвестиция на време, отколкото на пари.

Най-добрият път към по-здрави и по-дълги нокти е най-вече чрез прости навици на живот, а не скъпи инструменти за нокти.

Следвайте тези стъпки и ще имате красиви – по-здрави, както и по-дълги нокти, преди да се усетите.

1)Подрежете ноктите си направо. Това ще ви помогне да избегнете врастнали нокти . Освен това се опитайте да подрезвате ноктите си веднага след като сте се изкъпали, така че ноктите да са по-меки. Ако искате да смекчите ъглите или краищата на ноктите си, използвайте пила за нокти.

Пилете в една посока, за да предотвратите отслабването на ноктите. Пиленето напред-назад сериозно уврежда ноктите с течение на времето.

За да поддържате гъвкавостта на ноктите и да предотвратите нацепването на ноктите, овлажнете ноктите си след подрязването им.

2)Овлажнявайте ноктите си

Овлажняването е добре позната тайна за здравата кожа, но често се пренебрегва в грижата за ноктите. Макар че сухите, чупливи нокти могат да бъдат резултат от много фактори, те в крайна сметка са вик за влага, така че помислете за правилната влага за основата на вашата рутинна грижа за ноктите.

3)Погрижете се за кожичките си

Правилната грижа за здравината и растежа на ноктите ви е само първата стъпка, грижата за вашите кожички е също толкова важна.

Сухостта и лющенето са толкова вредни за ноктите ви, колкото и за кожата ви. Ноктите са много деликатни и са склонни да се чупят лесно. Овлажнявайте ги, за да ги направите силни.

Ако нямате масло за кожички в дома си, използвайте този стар трик: вземете зехтин и го нанесете около и върху кожичките си. Това ще ги поддържа овлажнени. Нанесете вечер преди лягане.
Кожичките могат да бъдат супер деликатни, тъй като предпазват растежа на ноктите ни от бактерии, те са съществена част от грижата за вашите естествени нокти.

Лошо поддържаните кожички могат да имат ефект на доминото. Когато кожичките ви изсъхнат или се наранят, това може да нарани нокътното легло и да повлияе на начина, по който израстват ноктите ви.

4)Овлажнявайте ръцете си

Не само трябва да се тревожите за ноктите си, но и ръцете ви са съществена част от грижата за ноктите. Сега повече от всякога миенето на ръцете е по-наложено, което може да доведе до изсушаване на кожата ви. Най-добрият начин да се справите със сухите ръце е да ги поддържате овлажнени.

5)Бъдете внимателни, когато правите маникюр и педикюр.

Не отстранявайте кожичките си – те действат за запечатване на кожата към нокътната плоча, така че отстраняването може да доведе до инфекция на ноктите. Също така, уверете се, че вашият техник по ноктите правилно стерилизира всички инструменти, използвани по време на вашата процедура, за да предотврати разпространението на инфекция.

6)Отнасяйте се с ноктите си, както се отнасяте към косата си

И косата, и ноктите са съставени от кератинови протеини, така че има смисъл да се прилагат много от същите правила за лечение. Косата и ноктите могат да се дехидратират и увредят от прекомерна обработка.

Честото отстраняване на лак, геловете и акрилите правят с ноктите това, което боите и химикалите правят с косата.

Може да харесате още...