Домашни рецепти за красота

Преди жените са нямали салони за красота, но със сигурност са се грижили за външния си вид по много прост и естествен начин. Ние ще ви разкрием някои от тайните формули за разкрасяване, чиито съставки може да намерите в кухнята.

Сол и вода

За да направите каквато и да е прическа няма да ви отнеме повече от час. Вместо лак за коса смесете сол с вода и ще получите смес, с която най-добре ще задържите прическата.

Маска за подхранване кожата на лицето

  Разбийте един жълтък с равна част студено,не варено прясно мляко.Нанесете върху почистено лице и масажирайте.Изчакайте жълтъка да изсъхне и измийте с хладка вода или чай от лайка.

Маска с лимонов сок

1ч.л.хума
1ч.л.кис. мляко
1ч.л. лимонов сок
1ч.л. сода бикарбонат
Разбъркват се добре и се нанасят на измито лице.
След 15 мин. се измива с хладка вода.

Тонизираща маска с портокалов сок

Смесете две супени лъжици акациев мед с две супени лъжици прясно изцеден портокалов сок и поставете маската на лицето си за 20 минути. Изплакнете я с чаша минерална вода в която е добавен сокът на половин лимон.

Балсам за напукани устни

Разтопете на водна баня 1 супена лъжица пчелен восък в 2 супени лъжици зехтин. Свалете от огъня и добавете 1 кафена лъжичка минерална вода. Разбърквайте от време на време докато сместа се охлади и тогава я изсипете в стъклено бурканче. Мажете с нея устните си всеки път когато ги усетите сухи или разранени.

Маска за суха коса

Тя е много лесна за изпълнение. Към чаша добре престояло кисело мляко се добавя един жълтък и се разбърква добре. Сместа се нанася на косата и се държи около 20 минути. Измива се само с вода.

Красиви ръце

Периодически втривайте в кожата смес от зехтин и груба готварска сол. Измивайте с вода.
2 с л Утайка от кафе
2 с л сметана
Прави се каша с която се намазват ръцете за 10 мин. след което се отмива с вода

Медена маска за изтощени коси и косопад

Медът е много полезно средство срещу косопад. Той може да се смеси със суров сусам и пектин и да се яде по лъжичка преди всяко хранене. Подходящ е и за маски на изтощени коси. Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Това обаче не е препоръчително в останалите случаи, тъй като обикновено шампоаните съдържат доста агресивни съставки, които могат допълнително да увредят косъма. 

Маска за избелване кожата на лицето

Върху филия хляб се намазва кисело мляко (на по-дебел слой), за да му попие водата. След това млякото се маха от хляба и се разбърква с един стрит на прах аспирин. Разнася се върху кожата на лицето, шията и деколтето на не много дебел слой и стои докато изсъхне (около 15-20 мин.)
След това се отмива с хладка вода.
Има и дезинфекциращ ефект.

Почистваща зелева маска

Обработете с миксера две големи зелеви листа до консистенция на кашица.
Смесете я с 1 супена лъжица заквасена сметана,1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица зехтин. Държи се 30 минути и се отмива с хладка вода.

Красиви ръце

Периодически втривайте в кожата смес от зехтин и груба готварска сол. Измивайте с вода.
2 с л Утайка от кафе
2 с л сметана
Прави се каша с която се намазват ръцете за 10 мин. след което се отмива с вода.

Може да харесате още...