За да можете да използвате пълната функционалност на сайта се нуждаете от
РЕГИСТРАЦИЯ
Тя е лесна и кратка и отнема не повече от 35 секунди.
Здравей
Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]

Търсене в сайта
Анкета


Какво предпочитате - лечение с билки или с антибиотици?с билки

с антибиотициПубликувана от admin
гласувания: 768
Предишни анкети

Сардини-ползи и вреди

      Категория: Любопитно  

Няколко вида малки морски риби се наричат ​​сардини. На дължина средният индивид обикновено достига 15-20 сантиметра. Рибите принадлежат към различни родове, сред които могат да бъдат разграничени европейски и тихоокеански. Понякога под това име се произвежда консервирана храна, която включва и други малки риби.

История

Името на тази риба идва от остров Сардиния. Има и друго латинско наименование на тази риба - pilchardus, което също се отнася до сардини, но с по големи размери.Други видове риба понякога се използват за консервиране под това име.

Сардините са много полезни за бременни жени и малки деца. Тази риба съдържа доста голямо количество коензим. Благодарение на редовната консумация на сардини, стареенето на кожата се спира. Ежедневната нужда от коензим може да се попълни с една порция варена риба.

Полезни характеристики

Мастните киселини действат като антиоксиданти за клетките, което значително намалява превръщането им в нетипични. Те понижават "лошия" холестерол и компенсират лошата сърдечна функция.
Коензим Q10, който съдържа сардина, запазва паметта в напреднала възраст и намалява риска от болестта на Алцхаймер.
Витамин В12 участва активно в метаболизма на глюкозата, така че сардината е полезна за хора с диабет тип 2.
Дуетът от витамини А и Е придава младост на клетките на тялото, както и на косата, кожата и очите. Има положителен ефект върху хормоналния баланс на жените.
Костите от сардина са много ценни. Те съдържат три пъти повече флуор и калций. За да не се разболеете от остеопороза, по-добре не изхвърляйте меките кости.
Сардината снабдява организма с естествен витамин D. От неговия дефицит при децата се развиват сколиоза и рахит, както и крехкост на костите при възрастни.
Сардините съдържат много йод.
Той участва в синтеза на хормона тироксин, който влияе върху всички метаболитни реакции на организма.
Кобалтът служи като протеинов материал за изграждане на ДНК и РНК вериги.
100 g сардини съдържат дневната нужда от хром. Той регулира производството на инсулин и работата на панкреаса.

Полезните свойства на сардината са полезни при лечение на заболявания като сърдечна недостатъчност, артроза, астма и дори рак. Ако ядете сардини всеки ден, можете да възстановите зрението и да намалите холестерола в кръвта.

Опасни свойства на сардинините

Не трябва да използвате сардина в случай на индивидуална не-поносимост,както и при подагра и тенденция към отлагане на соли. Хората с хипертония трябва да са наясно,че тази риба повишава кръвното налягане.При различни заболявания на стомашно-чревния тракт лекарите препоръчват използването на задушени сардини без добавяне на масло или сардини в доматен сос.Затлъстелите хора не трябва да употребяват прекалено много сардини поради високото си съдържание на калории.Преглеждания: 93

Подобни новини :
Вода с лимон - ползи