Храни,които не трябва да се съхраняват в хладилник

Хляб

Съхраняването на хляб в хладилника е безсмислено. Това, което спестявате накрая, едва ли ще предизвика апетита ви:
хлебната троха ще стане влажна и жилава. Ако планирате да довършите хляба през следващите четири-пет дни, оставете го в кошчето за хляб или на масата, покрита със салфетка. За по-дълги периоди увийте хляба в мека хартиена кърпа и го поставете във фризера.

Кафе

Изглежда логично, че кафето не е за там, но много хора слагат отворени пакети или кутии с кафе в хладилника. Не трябва да правите това (разбира се, ако целта ви не е да неутрализирате неприятната миризма от други продукти с него). Зърната от студ и влага незабавно ще загубят своя аромат и ще абсорбират всички чужди миризми. Най-доброто място за кафе е просто тъмно, сухо място.

Лук

Влагата в хладилника не е добър приятел за поддържане на луковиците свежи (особено когато са наполовина). Прави дори целия лук мек и качеството му бързо се влошава. Освен това прекомерната влага допринася за растежа на вредните бактерии и бързия растеж на плесени. Най-добре е да съхранявате лука на сухо и хладно място, просто не го поставяйте до картофи: интересен факт ─ когато се съхраняват заедно, срокът на годност и на двамата се съкращава двойно.

Зехтин

Първото и най-важно правило за съхранение на зехтина е поддържането му на температура. Оптималната температура за него е + 12-16 градуса. В хладилника маслото може да започне да се разслоява, също така е възможно да се промени консистенцията на продукта от течна към по-плътна (разбира се, не без загуба на вкус и ароматни свойства).

Пчелен мед

Когато се съхранява правилно, медът практически няма срок на годност. Трябва да го държите у дома в буркан (за предпочитане стъклен), плътно покрит с капак на тъмно място и при стайна температура. Студената среда насърчава кристализацията на меда и промени във вкуса му.

Шоколад

При ниски температури той се покрива с неприятно бяло покритие. Това се случва поради факта, че студът замръзва влагата и кристалите захароза започват да се появяват на повърхността на шоколада. Строго погледнато, поради това шоколадът не се влошава, но губи своето представяне и още по-важното – вкуса си.

Чесън

Чесънът, когато е на студено, има подобни проблеми със съхранението на лука в хладилника! ─ започва да пониква с безпрецедентна скорост. Влагата също ще помогне да направите чесъна мек и негоден за консумация. Основната препоръка е да съхранявате главите и още повече скилидките чесън на сухо и недостъпно място за влага (заедно с лука).

Картофи

Хладилникът също не е най-доброто място за съхранение на картофи. Студът превръща нишестето в захар, което променя не само вкуса на картофа, но и структурата му: бъдете подготвени за факта, че скоро картофите ще станат сладки и ронливи. Идеалният начин за съхранение на картофи е да ги поставите в хартиен плик и да ги поставите някъде на хладно, но не и в хладилник.

Домати

В хладилника доматите губят целия си вкус и омекват, тъй като студеният въздух запазва процеса на узряване и изливане на доматения сок. Жилав, мек вкус едва ли е това, което очакваме от узрелите домати, така че просто ги съхраняваите на хладно (но не студено) проветримо място.

Ябълки

Те също не трябва да се изпращат в хладилника веднага след покупката. Всъщност историята тук не е задължителна: ябълките могат да се съхраняват около седмица при стайна температура и чак след това ─ в хладилника. Някои видове ябълки могат да се съхраняват при средна температура (17-18С) за около месец, при условие че са опаковани индивидуално.

Банани

Подобно на ябълките, бананите могат да се съхраняват в хладилник – ако желаете. Ако сте закупили неузрели банани, по-добре е да ги оставите да узреят на хладно, но не студено място в хартиена торбичка. Зрелите банани в хладилника бързо потъмняват и стават кафяви, но до определен момент това не влияе по никакъв начин на вкуса им.

Може да харесате още...