Какво трябва да знаем за калориите

Какво представляват калориите?

Калория (от лат. calor – топлина) е единица за измерване на енергия, означавана с единицата cal. За пръв път единицата калория е дефинирана от професор Никола Клеман през 1824 като килокалория (kcal – 1 kcal = 1000 cal), като една килокалория представлява количеството енергия необходимо да се загрее 1 килограм вода с 1 °C.

На практика единицата за измерване на хранителността е калория. Тя се определя според състава на храната, като съществуват международни конвенции за калоричността на определен тип вещества, които са установени експериментално.

Човешката мазнина съдържа около 87% липиди, така че 1 килограм телесна мазнина има приблизително калорийната стойност на 870 грама чиста мазнина, което прави 7800 kcal. На практика това означава, че ако човек качи 1 килограм телесна мазнина, то той би следвало да е натрупал излишък от 7800 kcal.
Същото се отнася и за отслабването – ако се получи дефицит от 7800 kcal това няма да се отрази на намаляване на мастните тъкани с 1 килограм, а ще рефлектира и върху мускулната маса.

Колко пъти на ден да се храним?

Три основни хранения (сутрин, обед и вечер) и две междинни хранения (сутрин и следобед) – при такъв режим нивото на кръвната захар остава стабилно. Времето между две хранения трябва да бъде 2-3 часа, защото така най-малко се натоварва храносмилането.

Грешно е при диета да се гладува. Въпреки, че се намаляват калориите, това стресира тялото, то се приспособява към новото количество калории, спира да топи мазнини и дори може да започне да трупа, за да има запаси. Затова е добре хранителния режим, който спазвате да е преценен и контролиран. Ако имате навика доста често да се подлагате на всякакви диети, калорията ще стане ваш враг и вие ще пълнеете.

Необходими калории дневно

С толкова много информация за отслабване и милиони видове диети, хората се питат колко точно калории са им необходими ?
Отговора на този въпрос не е един и същ за всеки човек.Количество калории зависи от пола,възрастта, височината, ниво на активност и други фактори.По принцип мъжете имат по – високи средни стойности на калориите от жените, защото техният метаболизъм е по – бърз – 2700-2800 калории на ден.

Ето една лесна формула за изчисляване на дневния калориен прием, базирана на вашето тегло и ниво на дейност:

* За не активни хора: Тегло х 14 = пресметнати в калории на ден
* За умерено активни хора: Тегло х 17 = пресметнати в калории на ден
* За активни хора: Тегло х 20 = пресметнати в калории на ден

Може да харесате още...