Протеиновата Диета на Пиер Дюкан

Диета за отслабване “Пиер Дюкан” носи името на известния френски диетолог и специалист в областта на храненето д-р Пиер Дюкан.
Тази диета за отслабване се състои от четири части:
Ударен етап
Смесен етап
Запазване на постигнатото тегло
Окончателна стабилизация на теглото

Първи етап – ударен!

Ядат се само чисти протеини – месо, мляко, сирене, риба, яйца. Всички те трябва да бъдат нискомаслени. От месото избягвайте свинското и по-тлъстите парчета от останалите видове. Пърженето е забранено, но пък може да ядете варено, печено, задушено, скара.
Продължителност: няма точно установена дължина. Вие си избирате според това колко килограма искате да свалите. Продължителността варира между 2 и 10 дена.

Втори етап – смесен!

През този етап се добавят зеленчуци. Може спокойно да ядете пържола със салата, омлет с гарнитура, богати салати със зеленчуци и сирена и всякакви комбинации, които са ви по вкуса. Опитвайте се да избягвате зеленчуците, които са богати на въглехидратите, като картофите например.
Продължителност: до постигане на желаното тегло. Препоръчително е обаче да е поне двойно по-голяма от продължителността на първия период. Ако първият период е бил 5 дни, този трябва да е 10. Ако не сте свалили необходимите килограми до определения срок, може да продължите колкото желаете до постигане на желания резултат.

Трети етап: Запазване на постигнатото тегло

Продължават да се консумират протеини и зеленчуци и се добавят към менюто: 1 плод дневно (без банани, череши и грозде), 2 филии пълнозърнест хляб дневно, 40 г кашкавал дневно, 2 порции (1 порция = 200 г) нишестени храни седмично (макарони, жито, кускус, ориз, картофи и т.н.), нетлъсто свинско и агнешко, нормална шунка. Четвъртъкът задължително се изкарва САМО на чисти протеини. Добавят се и по 2 галавечери седмично (ядеш, каквото искаш, но само на едно хранене, най-добре на вечеря).

Четвърти етап – окончателна стабилизация!

Това не е реално етап, а просто един ден в седмицата го отделяте да е само на белтъчини, както беше през първия етап. Няма да го усещате, нито ще ви пречи, но ще ви помага да поддържате теглото си.

Разрешени храни по време на първа фаза:

месо – говеждо и телешко, домашни птици – без кожата, постна шунка, риба и морски дарове, бедни на мазнини млечни продукти, вода, чай, кафе могат да се консумират в количества по желание. Всички останали храни са забранени.

Храни разрешени през втората фаза:

посочените по-горе протеинови храни плюс зеленчуци с изключение на картофи, ориз, сладка царевица, леща, фасул, авокадо.


Примерен ден по време на протеиновата атака

Закуска:

кафе без захар или чай, едно или две плодови кисели млека с ниско съдържание на мазнини или 200 г ниско маслено сирене или едно парче пуешко месо – без кожа, или варено яйце или овесени трици.
Втора закуска: едно кисело мляко, 100 г бяло месо, или овесени трици
Обяд :

морски дарове, пуешко или овесени трици
Следобедна закуска: едно кисело мляко или 100 г бяло месо

Вечеря:

пиле или черен дроб или твърдо сварени яйца, или миди и риба или 1 кисело мляко.

Резултати – по време на фаза на протеиновата атака се губи значително тегло
Загубата на тегло първоначално е силна, после контролирана
“Пиер Дюкан” диетата позволява и малко глезене, веднъж седмично може да си разрешите и малко торта.
Фаза на протеиновата атака е бедна на фибри, затова е възможен запек. Препоръчва се взимането на минерални добавки и витамини. Може да консумирате, колко искате яйца и месо. Този факт обаче може да доведе до покачване на холестерола.

С тази диета може да се отслабне и най-хубавото е, че резултати се виждат до седмица.

Може да харесате още...