Най-добрите храни за укрепване на имунната ни система

Силната имунна система помага за поддържане на здравето на човека. Могат ли определени храни да засилят имунната система?

Имунната система се състои от органи, клетки, тъкани и протеини. Заедно те извършват телесни процеси, които се борят с патогени, които са вируси, бактерии и чужди тела, които причиняват инфекция или заболяване.

Когато имунната система влезе в контакт с патоген, тя предизвиква имунен отговор. Имунната система освобождава антитела, които се свързват с антигените на патогените и ги убиват.

Кои храни засилват имунната система?

Здравословната, балансирана диета играе жизненоважна роля за поддържане на добро състояние. Следните храни могат да помогнат за укрепване на имунната ви система:

  1. Броколи

Броколи е източник на витамин С . Също така съдържа мощни антиоксиданти, като сулфорафан. Поради тези причини е добър избор , които да ядете редовно, за да поддържате здравето на имунната система.

Броколите са едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да поставите на масата. Ключът да запазим тяхната мощ непроменена е да ги готвим колкото е възможно по-малко.

  1. Чесън

Лечебните му свойства са признати в почти целия свят: през средновековието именно той, чесънът, е победил чумата . Днес за щастие фаталните заболявания ни заплашват в по-малка степен, но чесънът все още е любимата превантивна мярка. За укрепване на имунната система е полезно този чесънът да се яде пресен. Можете да добавяте чесън към сосове, месни ястия, да търкате препечен хляб с него. Но ако не сте любители на чесъна – добавете го към супа или друго ястие по време на процеса на готвене – част от аромата ще изчезне, но ползите ще останат.

  1. Джинджифил

Джинджифилът може да се използва за стимулиране на имунитета, както при настинки така и в началните етапи. Лечебните му свойства са известни от древни времена: в Китай воините прилагали корен от джинджифил върху рани, получени в битки.
Продуктът съдържа витамин С, ретинол и витамин В. Фармакологичните му свойства са подобни на тези на чесъна, но миризмата на растението е много по-приятна. Джинджифилът може да се използва като подправка за различни ястия – добавя се към супа или каша, месни ястия, а пилешкото се овкусява с него. Можете също така да варите чай от джинджифил – нарязвате на ситно корена, заливате с вряла вода, добавяте лимон, мента и мед в равни пропорции и оставяте получената напитка да се вари.

  1. Риба

Рибата е източник на омега-3 мастни киселини, които не са достатъчни в тялото ни за поддържане на имунитета. Изберете мазни риби като риба тон, скумрия или сьомга. Освен това тялото ни не е в състояние да произвежда цинк и затова трябва да ядем храни, които съдържат този елемент в излишък, включително риба. Факт е, че цинкът участва пряко в структурата на имунните клетки.

  1. Черен шоколад

Оказва се, че истинският черен шоколад е с висок процент какао и помага не само да възстанови активността на организма, но и да го предпази от вредни бактерии, които ни дебнат от всякъде. Чистото какао стимулира имунната система, предотвратявайки контролирането й от вируси. Проблемът е, че истинското какао, без добавки и оцветители, е почти невъзможно да се яде, то има неприятен горчив вкус. Така че тъмният шоколад остава най-доброто решение.

  1. Бадеми

Бадемите са друг отличен източник на витамин E. Те също така съдържат манган, магнезий и фибри.

Малка шепа или четвърт чаша бадеми е здравословна закуска, която ще е от полза за имунната система.

  1. Спанак

Той не само е богат на витамин С , но също така е пълен с много антиоксиданти и бета каротин, които могат да увеличат способността за борба с инфекциите на нашата имунна система.

Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви възможно най-малко, така че да запази хранителните си вещества.

  1. Пчелен мед

В допълнение към богатия си вкус, този деликатес има и разнообразни лечебни свойства: медът лекува рани, поддържа нервната и имунната система в добра форма. В случай на настинка, медът насърчава бързото възстановяване и ако вземете за правило да ядете лъжица мед всеки ден, болестите ще ви заобикалят.

  1. Нар

Още древните египтяни са използвали този цветен плод за лечение на инфекции. Нарът може да помогне на тялото ви да се бори с бактериите и няколко вида вируси, включително грипа.

  1. Боровинки

Боровинките имат анти-оксидантни свойства, които могат да засилят имунната система. Те съдържат вид флавоноид, наречен антоцианин, който има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за укрепване на имунната система на човек.

Може да харесате още...