Как да си направим билкова тинктура в къщи?

Билковите тинктури са вековни средства, които могат да ви помогнат да успокоите и излекувате почти всичко.

Традиционна билкова тинктура се прави чрез накисване на билки във високоустойчив етилов алкохол (понякога оцет) за извличане и концентриране на техните лечебни съставки-молекули, които растенията са произвели за самозащита и които ние, хората, експроприираме за собствената си медицинска употреба.

Тинктурите от етилов алкохол обикновено са предназначени за вътрешна употреба. Билките, тинктурирани в спирт (изопропил), хамамелис или масло, се наричат ​​линименти и са предназначени само за външна употреба.

В зависимост от състоянието, което се лекува (или предотвратява), лечебните билки могат да се варят в чайове или да се задушават в отвари, да се пюрират в лапи и мазила, да се пушат (така че техните лекарствени съставки влизат в тялото през белите дробове) или да се екстрахират в тинктури. Тинктурите обикновено се приемат вътрешно по няколко капки, няколко пъти на ден, често в чай ​​или сок. Някои тинктури действат добре директно върху рани или кожни инфекции.

КАКВО ЩЕ ВИ ТРЯБВА:

Растителните части, които планирате да настойвате. За да избегнете разреждането на алкохола с вода, не ги измивайте. (Корените са изключение; може да се наложи да ги изплакнете или дори леко да ги изтъркате преди нарязване.) Ако частите на растението вече са мокри, ги разстелете и избършете внимателно с чиста кърпа, за да ги изсушите. Изхвърлете всички болни или повредени материали.

Стъклен буркан с плътно затворен капак. Не се нуждаете от големи съдове за приготвяне на алкохолна тинктура; тинктурата е мощно растително лекарство, прилагано само по няколко капки наведнъж.

Някои малки, тъмни бутилки за съхранение на декантираната тинктура. Съхраняването им на тъмно помага за защита на тяхната годност.

Водка, много билкари предпочитат водка, тъй като тя е относително безцветна, без вкус и мирис.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ БИЛКОВА ТИНКТУРА:

Нарежете големите листа, цветя или корени; оставете нежните и малки листа и цветя цели. След това напълнете стъкления буркан свободно с растителния материал и добавете достатъчно алкохол, за да покриете растителните материали. Затворете буркана плътно.

Поставете буркана на хладно и тъмно място за 45 дни, като разклащате или разбърквате от време на време и добавяте още алкохол, ако е необходимо, за да покриете растителните материали.

Прецедете тинктурата чрез тензух в стъклен или керамичен съд. Налейте тинктурата в малки бутилки от тъмно стъкло и капачка (или корк) плътно. Етикетирайте и датирайте всяка тинктура и съхранявайте на хладно и тъмно място.

Използвате по 9-10 капки първоначално в чаша с чай, вода или сок. После може да увеличите постепенно до 20-25 капки.

Ако сте бременна, кърмите, приемате лекарства с рецепта или страдате от хронично заболяване, не започвайте с тинктурата, без да се консултирате със здравен специалист.

Може да харесате още...