Смокиня

Смокините са известни като „плодовете на боговете“. Истината е, че в Древността те наистина са били символ на изобилие и аристократичност. Този плод обаче впечатлява и с невероятните си здравословни свойства. Смокините имат силно детоксикиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6.

Какви ползи и вреди има от яденето на смокиня?

Плодовете са богати на желязо и манган, което ги прави чудесни при анемия.

* Имат слабителен ефект, особено ако се консумират пресни или сушени сутрин на гладно.

Според народната медицина белият сок, който отделят прекършените смокинови листа и клонки, може да лекува брадавици.

* И не на последно място – смокините са силен афродизиак.

Смокинята действа тонизиращо, болкоуспокоително. Билката стимулира апетита и е стимулант на панкреаса. Употребява се при захарна болест, подагра, възпаление на лимфите. Нашата народна медицина употребява употребява билката при малокръвие, скрофули, рахит, като полово възбудително,противогъбично, диуретично действие,слабително и др.

Българската народна медицина препоръчва листата на смокинята против бюргер, задух, кашлица, стомашни и чревни болки и др., а плодовете при кашлица, бронхит, магарешка кашлица, като слабително средство и др.
Външно – лапи от плодовете се използват против циреи, гърлобол, възпаление на сливиците, възпаление на венците, за компреси при петна у бременни, за гаргара при възпаление на гърлото. Опечени, плодовете като кафе могат да се използват при всички видове кашлица.

Начин на употреба. Като запарка – 1 чаена лъжичка в 500 мл вода за ден.

Може да харесате още...