Нийм – билката-чудо

Нийм е вид вечнозелено дърво, което расте в тропиците на Югоизточна Азия.

Нийм е най-често използваните билки в Аюрведичната медицина. Листата традиционно се използват за пречистване на кръвта заради антивирусните им, противогъбични, анти-паразитни и антисептични свойства. Листата на нийм се използват също и за лечението на много очни болести като конюнктивит, кожни болести като акне и розацея, язви на стомаха, липса на  апетит, диабет, заболявания на венците, висока температура, чернодробни заболявания и артрит. Нийм е също така чудесна билка за сърцето и се използва за предпазване от образуването на кръвни съсиреци.

В аюрведическата литература Ним е описан по следния начин: „Нийм е полезен при умора, кашлица, треска, загуба на апетит, глистова нападение, лекува рани и повръщане, кожни заболявания, прекомерна жажда и диабет.” Съобщава се, че листата на Neem са полезни при очни заболявания и ухапване от насекоми. Плодовете са горчиви, очистващи, антихемороидни и противоглистни.

Същинско чудо за кожата – нийм се използва успешно при нарушени функции на кожата в резултат на гъбички и бактерии.

Нийм поддържа здравословно храносмилане и метаболизма/храносмилателен принцип в мастната тъкан, насърчава правилния метаболизъм, и подкрепя нивата на кръвната захар, които вече са в нормалния диапазон. Той често се приема вътрешно за насърчаване на състояние на равновесие в черния дроб, панкреаса и храносмилателния тракт. Горчивината на нийм също подобрява вкуса, който е в основата на здравословното храносмилане. Нийм има подобен балансиращ ефект върху питта и капха в прана ваха (дихателните пътища). В по-широк мащаб нийм поддържа естественото прочистване на каналите в тялото, както и подмладяване на здравите тъкани. Нийм в аюрведа се комбинира и с други билки в зависимост от желания ефект.

Може да харесате още...