Жълт кантарион

Едва ли има билка, която да лекува толкова много болести, както жълтия кантарион.Не случайно хората го наричат магическа билка,която оказва мощно влияние върху тялото и духа.

Лечебни свойства на жълт жълтият кантарион

Антимикробно.

Приемът на отвари се препоръчва при микробни инфекции с различна локализация.Компонентите на суровините инхибират размножаването на бактерии,унищожават патогенните микроби.

Успокоително.

Поради високото съдържание на витамини от група В и допълнителни компоненти, отварите и настойките успокояват нервната система,помагат в борбата срещу стреса,депресията и психическото претоварване.

Заздравяване на рани.

Благодарение на способността да подобрява регенерацията на тъканите,жълтият кантарион помага при лечението на изгаряния и рани,различни кожни лезии с ерозии.Използва се предимно под формата на мехлеми и лосиони.

Болкоуспокояващо.

Отварите могат да помогнат в борбата с болката,свързана с храносмилателни проблеми,патологии на нервната система и увреждане на ставите.

Редовната консумация на жълт кантарион подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.

Помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления. Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.

Жълтият кантарион често се препоръчва при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане. Редовната консумация на билката подобрява състоянието на сърдечния мускул.

При симптоми на настинка и грип – болки в гърлото и хрема също се повлияват много добре от жълт кантарион и навременната му консумация помага да се преодолеят тези неразположения.

Външно жълтият кантарион помага за лечение на рани, наранявания, охлузвания. Той има силно противомикробно и регенериращо действие и помага за бързото заздравяване на външните наранявания.

Как се приготвя жълтият кантарион?

Жълт кантарион като чай: 1 супена лъжица от билката се запарва в 200-300 мл вряла вода. Престоява 15-20, до 30 мин. Прецежда се и се пие.
Не консумирайте жълтия кантарион, ако е преседял по-дълго време. Повечето билки стават вредни, ако са престояли по дълго време във водата.

Жълт кантарион като компрес:
едно шишенце се пълни до горе с листа от жълт кантарион. Налива се до горе масло от ленено семе и се оставя да престои на слънце няколко седмици. Когато придобие червен цвят, се прецежда и се затваря в тъмно шишенце. Получената смес се използва за лечение на рани и външни наранявания.

Може да харесате още...