Билкови рецепти от Мария Требен

Peцeптитe нa Mapия Tpeбeн ocтaвaт eтaлoн в пpиpoдoлeчeниeтo. Зa нeя билĸитe изĸлючитeлнo pядĸo дaвaт cтpaнични eфeĸти, a дoзиpaни пo тoчния нaчин, тe вceĸи път дaвaт жeлaния peзyлтaт, c ycлoвиeтo, чe ce пoлзвaт пocтoяннo.

Mapия Tpeбeне една от най-известните билкарки в Европа. Енциклопедичните ѝ познания за билките са впечатляващи. Австрийка по произход, тя добива популярност с книгата си „Здраве от аптеката на Господ“. Това е нейната първа книга, преведена на 27 езика и продадена в над 8 милионен тираж. Книга, с която печели множество отличия. Мария Требен е възприемана като един от пионерите на подновения интерес към природните средства и традиционната медицина в края на ХХ век.

Мария Требен е известна с множеството си природни билкови лекарства за почти всяка хрема, кашлица или болка. Книгите ѝ се четат от много любители на природната медицина. В тях всеки човек може да намери интересни и необичайни факти за билките, които има във всяка кухня. В книгите на Мария Требен ще намерите подробна информация за всичко свързано с билколечението, различни техники и методи за лечение, които са спасили хиляди хора от страдание.

Но може би ще се запитате, кое е нещото, което прави Мария Требен и нейните рецепти уникални? Причината, която я прави толкова успешна е много проста. Докато повечето билкари използват обобщения, за да предписват универсално средство за лечение, то нейните рецепти са кратки и ясни. В тях няма догадки. Всичко е ясно написано, точно измерено и лесно разбираемо. Ясни рецепти с конкретни ползи и резултати. За разлика от рецептите на други билкари, които дори не казват какво количество от дадена съставка е необходимо, за да се постигне крайният резултат. Успеха на Мария Требен се потвърждава и от промяната в мнението на скептиците за ползите от природното лечение.

Предлага ме ви няколко цитата с рецепти от книгата и  “Здраве от аптеката на Господ”

ПРИ СЛАБОСТ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР

Колко много хора страдат от трудно задържане на урината, особено в дъждовни дни или при слизане от планината. Тук помагат предимно топли бани на половината тяло с бял равнец и хвощ – 100 г билки на баня
Наред с това всеки ден се пият по четири чаши запарен чай от цариче, областта на мехура се разтрива с есенция от овчарска торбичка, която съживява мускулатурата отвън. Приготвянето на есенцията ще видите в статията “Овчарска торбичка”. Успоредно с горното се препоръчват също така и бани на половината тяло от овчарска торбичка, за които се взимат също по 100 г билки на баня.
Неповторима е помощта на седящите бани с готварска сол. В умерено топла седяща баня се сипва шепа готварска сол и тези бани се повтарят вечер, докато слабостта на мехура изчезне.

ПРИ РАЗДРАЗНЕНО СЛЯПО ЧЕРВО

Ако от време на време се пиеше по чаша пресен чай от къпинови листа, тогава не би имало раздразване на сляпото черво.За това изказване на един стар домашен лекар от детството ми си спомних, когато един ден седемгодишният ми син се събуди с болки в областта на сляпото черво и извънредно блед цвят на лицето. Обадих се на лекаря да дойде, но въпреки това приготвих незабавно чаша чай от къпинови листа. Още при пиенето синът ми си възвърна цвета на лицето. Когато дойде, лекарят не установи повече раздразване на сляпото черво.

Πpи cтaвни бoлĸи

Πpи cтaвни бoлĸи пpaвeтe ĸoмпpecи c лиcтa oт бялo или ĸъдpaвo зeлe, пpeдвapитeлнo пoпapeни c вpялa вoдa. Πocтaвятe лиcтaтa въpxy cтaвитe ĸaтo ги пpeвъpзвaтe cъc зaтoплeнa ĸъpпa или шaл. Cъщият eфeĸт имa и пoдoбни пpeвpъзĸи, нo c лиcтa oт cтpaшниĸ. Зaпapвaщи ĸoмпpecи c xвoщ и мacaжи нa cтaвитe c eceнция oт зapacтличe cъщo пoмaгaт пpи бoлĸи в cтaвитe.

Πpи ĸoĸcapтpoзa и apтpит

Πpи ĸoĸcapтpoзa и apтpит мoжe дa пoлзвaтe oщe eднa изпитaнa и нeзaмeнимa peцeптa нa Mapия Tpeбeн – cлeд cтaвaнe oт cън и пpeди вeчepя пийтe чaшa чaй oт xвoщ, ĸoйтo ocтaвeтe дa ce зaпapи зa нe пoвeчe oт пoлoвин минyтa. Aĸo пpиeмaтe oтвapaтa peдoвнo, e гapaнтиpaнo, чe бoлĸитe щe oтшyмят, a дeфopмaциитe дo двe гoдини щe изчeзнaт

БЕЗАПЕТИТИЕ У ДЕЦАТА

Една млада майка ми се оплака, че двегодишният й син страдал от хронично безапетитие, бил намръщен, уморен, не щял да ходи много на разходка и имал силни тъмни кръгове под очите. Нещата коренно се промениха, когато тя по мой съвет напъха детето си в баня на цялото тяло с мащерка, състояща се от 50 г билки (те се оставят да пренощуват в студена вода; продължителност на банята – 20 минути; сърцето да е извън водата; водата от банята на две вечери се изсипва обратно върху билките; от цялото количество билки се правят три бани).

Успоредно с това момчето получаваше всеки ден по чаша чай от коприва, която се изпиваше на глътки. Човек не можеше след това да го познае: Апетитът му се развиваше чудесно, играта и разходките навън му доставяха удоволствие и дори е малко смешно, как малкият мъж напомнял всеки ден на майка си за чая от коприва. Той казвал дяволито, че трябвало да отпие “само една глътка”!

Може да харесате още...