При високо кръвно налягане (хипертония)

Високото кръвно налягане или хипертонията се появява, когато силата на кръвта, изтласкваща се през съдовете ви, е постоянно твърде висока.

Популярните народни рецепти при високо кръвно включват:

Глог, шипка и чубрица – Вземат се по 2 с.л. от подправките и се заливат с 350 мл. вода. Сместа се оставя на огъня да ври 1 мин. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден по равни части.

100 грама стафиди се поставят в една чаена чаша гореща вода и се варят 10 минути. Сместа се изпива в рамките на деня.

Билков чай срещу високо кръвно налягане – една чаена лъжичка семена от копър се заливат с 250 мл кипнала вода. Варят се 3-4 минути. След това (само да се попарят) се прибавят по една чаена лъжичка листа от маточина и цвят от невен. Съдът се сваля от котлона и билките се оставят да престоят най-малко два часа. Веднага след това прецедете течността. Пият се по 2 супени лъжици три пъти на ден преди ядене, пише на електронния сайт лекар.бг.

Сокът от 3-4 лимона се изстисква в чаша, добавят се 3 скилидки чесън, счукани и накълцани на дребно и 2 с.л. мед, по възможност домашен. Всичко се разбърква и се приема по 2 с.л. на ден, като сместа се съхранява в хладилник.

Сутрин, обед и вечер хората с хипертония могат да приемат по една супена лъжица от следната смес: 500 грама чист пчелен мед, 100 грама ядки от орехи, 20 зелени листа от индрише, 20 зелени листа от обикновен здравец, 20 ядки от бадеми, 4 месести лимона, смлени заедно с корите. Към сместа се добавя 12 грама валерианова тинктура, 12 грама глогова тинктура, 1 супена лъжица канела на прах. След 10 минути се сипва запарка от агримония, акация, босилек, лавандула, мента, риган, хмел и жълта комунига (пo 50 грама от всяка билка).

2 шепи плодчета от червен глог се кипват в 500 мл за 10 минути. Преди това се добавят и 3 лозови листа. След като изстине отварата, към нея се прибавя сокът на 1 лимон. Пие се по 50 мл на гладно 3 пъти на ден.

Може да харесате още...