При лош дъх в устата

Лошият дъх е състояние, което може да доведе до редица неприятни последствия. За съжаление много хора страдат и не знаят какво да направят, за да се преборят с него.

За вътрешна употреба

1. Залива се 1 супена лъжица чубрица с 400 г вряща вода. Вари се 10 минути на тих огън.

След изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 70 г преди хранене.


2.1 супена лъжица цвят от бяла акация се запарва с 500 г вряща вода. След 40 минути запарката се прецежда.

Пие се 4 пъти дневно по 75 г, 20 минути преди хранене.


3. Дъвчете “гвоздейчета” карамфил.


4.Дъвчането на магданоз и пиенето на чай от мента освежава дъха.

За външна употреба (жабурене)

1. По 2 чаени лъжички сухи листа от малини и къпини се запарват с 400 г вряща вода. След 1 час се прецеждат. Със запарката се прави гаргара и се изплаква няколко пъти на ден устната кухина.


2. Смесете кори от дюля, дрян, бял дъб и корени от къпина. Варете ги 30 минути на тих огън в 1 л винен оцет. След изстиване ги прецедете и добавете щипка стипца. Всяка сутрин правете гаргара със сместа. Тази отвара е особено ефикасна при проблеми с венците.


3. Залиейте 1 супена лъжица цвят от бяла акация с 500 г гореща вода. Оставете билката да кисне 40 минути и прецедете извлека. Пийте 4 пъти дневно, по 1 винена чаша /75 г/ преди ядене.

4. 23 пъти на ден се пие отвара от пелин при лош дъх. Взема се стрък пелин и се залива с вряла вода. Оставя се да престои в продължение на около 15 минути, след това пелинът се изважда и отварата е готова. Може да се приготви и с чубрица, като се вари.

ИЗБЯГВАЙТЕ кафето, цигарите, алкохола, които също имат отношение към лошия дъх.

Може да харесате още...