Форуми

Редактори: admin, feisty
Автор Отговор
admin
чт яну 20 2011, 05:51
admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: сб фев 13 2010, 06:13
съобщения: 39
При точковия масаж на дланта медиците изхождат от това, че всички части на организма са свързани с определени точки на ръката. Масажът възбужда не само зоните, които натискаме, но и рефлектира в съответните органи: стомаха, сърцето, нервите... Той спомага да се разслаби организмът и едновременно го активизира и премахва някои неразположения. Голямото му предимство е, че след като усвои техниката на масажа, човек е способен да си помогне сам без доктор и лекарства. Като правило за това са достатъчни две-три минути масаж на рефлексните зони. Натискът трябва да бъде силен, но не болезнен.
В какви случаи помага масажът?ПРОСТУДА

Напада ви хрема? Веднага започнете масаж на рефлексиите зони на дланта, свързани с носните кухини (на рисунката - зони 2). С пръстите на едната ръка масажирате с кръгови движения съответните пръсти на другата. Възпале­нието на слизестата обвивка на носа оздравява бързо.
Кашлицата може да се намали с помощта на кръгов масаж на зоните, свързани с бронхите (б) и белите дробове(5). При простудни заболявания, за да активизирате защитните сили на организма, масажирайте зоните, свързани с лимфните възли. Внимателно разтривайте с палеца и показалеца зони 3.

ГЛАВОБОЛИЕ

Преди да вземете хапче, опитайте масаж на рефлексиите зони, свързани с мозъка (1), с фронталните и максиларните синуси (2). Това подобрява кръвообращението във всички области на главата. Масажът на тези зони помага не само при главоболие, но и при недостатъчна концентрация на вниманието и при излишна нервност. Масажирайте възглавничките на пръстите със силни кръгови движения.

НАРУШЕНО КРЪВООБРАЩЕНИЕ

За усилване и стабилизиране на кръвообращението с леки кръгови движения на палеца пет минути масажирайте рефлексната зона на сърцето (8).

БОЛЕЗНЕН МЕНЗИС

Рефлексиите зони, свързани с яйчниците (11) и матката (12), също лесно се поддават на масаж. Обхващайки дланта с палеца и показалеца, силно натискайте зони 11 и 12.

СТРЕС

В най-напрегнатите дни, когато буквално всичко се изплъзва от ръцете ви, успокояващо и разслабващо въздействие оказва масажът на зоните (7), свързани със слънчевия сплит - центъра на нашата нервна система. Ще ги откриете без труд на дланта си, ако я закрьглите, като че в нея има ябълка. Най-дълбокото място е търсената точка 7. Натискайте с палеца, а с останалите четири пръста поддържайте дланта отдолу.

НАРУШЕНО ХРАНОСМИЛАНЕ

Неразположение от мазна или лютива храна се отстранява лесно чрез масаж на рефлексната зона, свързана със стомаха (4). При повдигане и киселини масажирайте зоната, свързана с черния дроб и жлъчката (9), а при запек - зоната на дванайсетопръстника (10).

ХИПЕРТОНИЯ И ЗРЕНИЕ

Много болестни процеси, които засягат целия организъм, водят до изменения в ретината на окото. При хипертония развитието на ретинните промени обикновено протича в три стадия. При ангиопатия са налице начални изменения (локализирани само в ретинните съдове), които в този стадий са обикновено обратими. В стадия на ангиосклероза съдовете се увреждат трайно. Някои от артериите започват да приличат на „медни жици". На местата, където вените се кръстосват с артериите, те изглеждат прищипнати до степен на пъл­но прекъсване на кръвния поток в тях. Това е т.нар. симптом на Гон.
Ретинопатията се проявява с кръвоизливи, които най-често са с вид на резки или са точковидни. Дегенеративните промени са под формата на бяложълтеникави петна, разположени най-често в централните части на ретината - лъчисто, като звезда. В този стадий се проявяват и смущения в зрителните функции.
Колкото по-рано и навреме се открият тези изменения, толкова по-успешно ще бъде лечението. Затова ролята на офталмолога е много голяма. Като огледа очните дъна, той ще помогне на терапевта за излекуването на пациента

Д-р Мария ВЛАДИМИРОВА

Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF