Форуми

Здраве и красота :: Форуми :: Здравни проблеми и лечението им. :: Дано заедно успеем да се опазим от подобни неприятности
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Пясък и камъни в жлъчката
Редактори: admin, feisty
Автор Отговор
admin
вт сеп 21 2010, 10:13
admin

Регистриран потребител #1
Регистриран: сб фев 13 2010, 06:13
съобщения: 39
Жлъчно-каменната болест е доста често заболяване,особено при лица с наднормено тегло и заседнал начин на живот.Жените боледуват доста по-често от мъжете в съотношение 4:1 в средна и в надсредна възраст /35-45 години/.Най-характерната проява на жлъчно-каменната болест са жлъчните кризи .

Те настъпват най-често непосредствено след грешка в храненето - употреба на дразнещи, препържени или много тлъсти храни, яйца, месо, след преяждане, след употреба на студени или горещи храни и течности. В много случаи кризата се обуславя от физически или психични пренапрежения, преумора или настинка. У жените кризите често съвпадат с началото на менструацията.

Болката се локализира в дясното-подребрие. В началото тя е тъпа, но скоро става остра, с присвивания и временни отпускания. В някои случаи болката може да стане непоносима. В типичните случаи болката се излъчва към дясната плешка и дясното рамо, а отпред - към дясната ключица. Нерядко обаче болката може да се излъчи и към сърдечната област или надолу към пикочните органи. Жлъчно-каменната криза често се съпровожда с втрисане, неспирни повръщания, неспокойствие, студена пот.

Продължителността на една средно тежка жлъчно-каменна криза е 2-5 часа. Тежките кризи могат да продължат и едно денонощие. След преминаването на кризата болните са отпаднали, изтощени, чувстват корема си болезнен и подут. В някои случаи болните получават една единствена жлъчно-каменна криза през живота си. По-често тези кризи се повтарят със или без повод. Между кризите някои болни се чувстват съвсем добре, но повечето имат оплаквания, които са известни под името на диспептична форма на жлъчно-каменната болест.

Диспептичната форма на жлъчно-каменната болест може да бъде единствена клинична проява на заболяването, но може да бъде и само между-пристъпно състояние.При тази форма се наблюдава подчертана непоносимост към редица храни - главно много тлъсти запръжки, яйца, хайвер, газирани питиета. След употреба на такива храни получават тежест под лъжичката, гадене, оригване, и понякога лека и бързо преходна жлъчна криза. Твърде често тези болни (дори без грешка в диетата) имат неприятен метален вкус, сухота в устата сутрин, гадене, шумни оригвания на празен стомах , чувствуват корема си подут и напрегнат, получават тежест и тъпа болка в дясното подребрие. Тези оплаквания се засилват след нахранване, при продължително седене, при работа в свито положение и нерядко при лежане на лявата страна. Покрай оплакванията имат много газове, често упорит запек, се спристъпи на немотивирана диария. Характерно за диспептичната форма на жлъчно-каменната болест са редица нервно психични прояви. Болните са раздразнителни, сприхави, кавгаджии (жлъчен характер), нерядко страдат от упорито безсъние и чести пристъпи от главоболие с мигренозен характер. Жлъчно-каменната болест протича различно у отделните болни. В едни случаи след 1-2 или повече пристъпа завършва с пълно оздравяване. В други случаи обаче взема хроничен прогресиращ ход и със сменящи се периоди на подобрение и влошаване нерядко трае през целия живот на болните.

А ето и няколко народни и изпитани рецепти:

1. По 1 супена лъжица 3 пъти на ден 20-30 мин. преди храна се взема смес от 500 гр. чист пчелен мед, разбъркан с 250 гр. лимонов сок и 250 гр. чист маслинен зехтин.

2. Седем цвята магарешки тръни се слагат в 1 литър вода и се варят, докато остане половин литър. От тази течност се пие по всяко време на деня.

3. По 1 ракиена чашка от следната смес: 500 гр. чист маслинен зехтин и сока на 6 лимона, разбъркани с 500 гр. отвара от корените на магданоз; тя се приготвя така: 250 гр. корени от магданоз в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда

4. Сок от ряпа, по 1 чашка, З пъти дневно, 1/2 час преди ядене. Към сока можете да прибавите малко захар на вкус.

5. . Една стиска троскот се пуска в една тенджерка с вряща вода, да поври 3-4 мин. Да се прецеди и пие като чай. Пийте 2 пъти дневно, сутрин и вечер по 1 чаша.



Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF