Форуми

Редактори: admin, feisty
Автор Отговор
Dimitrowa
пн юли 19 2010, 01:30
Регистриран потребител #6
Регистриран: пн май 31 2010, 04:39
съобщения: 7
Копърът подсилва имунитета

Копърът е известен още в древния Египет. Употребявали са го като средство против къркорене на червата и хълцане. Има характерен кисел вкус и освежаващ аромат. Съдържа важните за подобряване на имунитета цинк и йод, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, незаменимите за укрепване на костите и зъбите калций и флуор. Копърът има силно изразен вкус, така че не се съчетава добре с други подправки. Подходящ е за краставици, картофи, риба.

В народната медицина зелените части на растението, плодовете и етеричното масло от стари времена са познати като апетитовъзбуждащо, газогонно и диуретично средство, при заболявания на бъбреците и жлъчката, за понижаване на артериалното налягане.
От плодовете на копъра се приготвят отвари за болки в стомаха, безсъние, цистити, камъни в бъбреците.
Чай от семена на анасон и копър се дава на бебетата против колики. Още от първите си дни бебето може да пие лека отвара от семената вместо чиста вода. Така децата прекарват много леко периода на коликите.
Плодовете и етеричното масло се употребяват още в медицината за приготвяне на антиспазматични и тонизиращи средства.
Дезинфекционните и освежаващи качества на етеричното масло позволяват приложението му при производство на пасти за зъби и средства за освежаване на устната кухина.

Босилекът е мехлем за жлъчката

В превод от гръцки, босилек означава “царска билка”. Въпреки че това растение идва от Азия, най-широко разпространение намира в Европа, особено в Италия. Много рядко се среща пица без босилек, салата с моцарела или сос за паста. Листата са богати на етерични масла (те са над 20), затова трябва да се прибавят към вече готовото ястие - в противен случай ароматът им бързо се изпарява. Босилекът регулира отделянето на жлъчка.

За добро храносмилане - магданоз

Родината на магданоза е крайбрежието на Средиземно море, така че това е доста топлолюбиво растение. Още в древния Рим са започнали да култивират магданоза и оттогава той е станал неизменна подправка в кухнята на почти всяка страна. Обикновеният магданоз е много по-ароматен от къдравите си събратя. В магданоза се съдържат желязо, калций, мед, силиций и хлор.

Магданозът помага за подобряване на храносмилането.

Кориандърът дезинфекцира червата

Кориандърът е близък по вид на магданоза, но листата му са по-нежни и със закръглена форма.

Има сладък, леко горчив вкус и се доближава леко до анасона. Комбинира се добре с месни ястия и широко се използва в азиатската кухня. Помага за дезинфекцията на стомаха и червата.

Семената от кориандър се използват като подправка и често се добавят към печени ястия.

Розмаринът премахва болките в стомаха

Розмаринът е вечнозелен храст, а иглоподобните му листа се използват за подправка на ястия от риба и месо, комбинира се с печени картофи, използва се за подправка на сосове и масла.

Листата са богати на етерични масла, ароматът на розмарина е приятен за хората, но пропъжда насекоми, така че се използва и като средство против молци. Розмаринът помага при болки в стомаха, а чаят ободрява не по-лошо от кафето.

Риганът е подходящ за чай против настинка

Риганът расте в диво състояние почти из цяла Европа и Азия, но най-разпространен е в Италия. В храната се използват цветовете и листата на растението. С риган може да поръсите пицата, тъй като се съчетава много добре с домати, сирене, плодове, месо и риба. От ригана може да си приготвите вкусен билков чай, който помага при простуди и подобрява храносмилането.

Ментата усилва отделянето на стомашен сок

Ментовият вкус се свързва най-често с освежаващи бонбони, плодови коктейли и десерти. Ментата може да се използва в зеленчукови ястия и летни салати, комбинира се особено добре с краставици, картофи и фасул. Помага за отделянето на стомашен сок, затова се препоръчва за подобряване на храносмилането и при подуване на стомаха.

Въпреки освежаващият си аромат чаят от мента има успокояващ ефект.

Мащерката има отхрачващи свойства

Мащерката е известна още в древен Египет, маслото се е използвало вместо парфюм и за балсамирането на телата. Има приятен аромат и се добавя при готвене на ястия с месо, риба, птици и зеленчуци. Тя има антисептични и отхрачващи свойства, подпомага отделянето на стомашен сок, успокоява при подут стомах.

Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF