Форуми

Редактори: admin, feisty
Автор Отговор
Иванова
вт юни 15 2010, 03:37
Регистриран потребител #3
Регистриран: вт май 11 2010, 07:42
съобщения: 5
Болката е една, а болестите - различни. Какво трябва да знаем за ангината, за да я разпознаваме
Всяка болка в гърлото е ангина

Не, болки в гърлото се проявяват и при фарингит. Ангината е остър възпалителен процес в сливиците, а фарингитът е възпаление на задната фарингеална стена. При ангина се налага прилагането на антибиотици, а при фарингит помагат и най-обикновените лекарства.

Среща се само при хората с проблеми в гърлото

Нищо подобно! Ангината може да покоси всеки, включително и тези с напълно здраво гърло. Но по-често това се случва при незакалени хора, които не са свикнали с резките промени в температурата и влажността.

Следва да се отбележи, че след 30-годишна възраст хората страдат по-рядко от ангина. Това явление е свързано с променящите се особености на имунитета.

Заразяването става чрез целувки

Това обаче не е задължително. Има много случаи, когато хора със силна имунна система са се целували с болни от ангина и не са се заразявали. Основният начин за предаване на заразата е по въздушно-капков път, така че инфекцията се разпространява бързо и при разговор от близко разстояние. Особено в райони с ниска температура и висока влажност. Друг начин на заразяване с ангина е храната. В хранителните продукти може да попаднат микроби от ръцете на болния човек. Ето защо никога не се използват общи с пациента прибори, кърпи и т.н.!

Гаргарата със солена вода оправя всичко

Домашните средства са ефикасни само в началото на заболяването. При температура над 38,5 градуса може да се приемат лекарства за понижаването є под формата на прахчета, разтворими таблетки (те са по-лесни за преглъщане) или свещички. Добра идея е да се смучат и бонбони, които имат антимикробно действие. Добър ефект имат и спрейовете. Гаргара, разбира се, трябва да се прави - това ускорява оздравителния процес. Най-добре е да се използва запарка от лайка, евкалипт, невен и градински чай. В първите дни на заболяването са полезни гаргарите на гърлото с топъл соден разтвор (1 чаена лъжичка сода на чаша вода). Въпреки това тези средства не могат да попаднат вътре в сливиците. Ето защо антибиотиците при лечението на ангината са най-важните лекарства.

Имаме антибиотици, не е нужно ходенето при лекар

Днес има голямо разнообразие от антибиотици! Кой от тях е точно за вас? Нужни са около три дни, за да се провери ефикасността на лекарството. Ако няма резултат, трябва да се назначи друг антибиотик. А само специалист може грамотно да избере подходящия за вас лекарствен препарат.

Болните трябва да си останат у дома

Към това заболяване много от хората не се отнасят сериозно. Не подозират дори, че ангината е опасна с непредвидимите си последици. Инфекцията често прониква в ушите, синусите, сърцето и предизвиква възпаления в тези органи. Особено опасни са честите ангини. Те могат да предизвикат такива усложнения като ревматизъм, сърдечно заболяване, тежко бъбречно заболяване! А недоизлекуваната ангина може да доведе до хроничен тонзилит.

Няма ли температура, лечението се спира

Не всеки знае това: някои усложнения при ангината се развиват именно в периода на възстановяване! А за пълното унищожаване на патогенните микроби е необходимо време. Поради това минималният срок за лечение на ангината с по-голямата част от антибиотиците е 10 дни. Изключение е само сумамед (азитромицин) - 5 дни. Освен това важно е отделните дози от антибиотика да се приемат на равни интервали от време. Т.е. схемата “три пъти на ден” означава, че таблетките трябва да се пият, да речем, в 8 часа, 16 часа и полунощ. Смята се, че човек е оздравял, ако в продължение на 5 дни поддържа нормална температура, липсва болка в гърлото и болка при палпация на лимфните възли на врата. Но най-добрият вариант да се предпазите от усложнения е още две седмици след възстановяването да се пазите от преохлаждане и да избягвате тежки физически натоварвания.

Ако премахнем сливиците, ще премахнем и проблемите

Дълго време се е смятало така. Но според последните данни премахването на сливиците не гарантира, че ще се отървете от заболявания на гърлото. При това самата операция е сериозна намеса в организма и последствията от нея невинаги са благоприятни.

И накрая, не трябва да забравяме, че сливиците са орган на имунната система на организма. Ето защо много лекари се стремят първо да използват всички неоперативни начини на лечение. И само в изключителни случаи, когато нищо не може да помогне, се пристъпва към операция.

Специалистите предупреждават

Заболяването не търпи самолечение

Ангината е остро инфекциозно заболяване, при което се наблюдава локално възпаление на лимфоидната тъкан на различни места в гърлото. Заболяването се предизвиква най-често, в 50-80 % от случаите, от стрептококи от група А, както и от златист стафилокок, аденовируси. Причинителят се предава по въздушно-капков път и чрез храна. Често се среща и автоинфекция от микроорганизми, намиращи се в лигавицата на устната кухина, които са част от нейната микрофлора.

Ангината възниква епизодично, като влошаване на условията на вътрешната среда - локално или общо простудяване и като обостряне на хроничния тонзилит.

Ангините се разделят на вулгарни (банални) и атипични. При баналните ангини е характерно наличието на четири общи признака:

- изразени симптоми за обща интоксикация на организма;
- патологични изменения на сливиците;
- продължителност на процеса не повече от 7 дни;
- бактериална или вирусна инфекция като първичен фактор.

Различните форми на заболяването

Има няколко форми на баналната ангина.Катаралната ангина се среща относително рядко.

Заболяването започва остро, появяват се парене, дразнене, лека болка при преглъщане. Наблюдава се уголемяване на сливиците, на места те са покрити със слузесто-гноен секрет. Езикът е сух и обложен. Местните лимфни възли са леко увеличени.

Фоликуларната ангина започва остро - с повишаване на температурата на тялото до 38-39 градуса. Характерна е силната болка в гърлото, която е по-осезаема при преглъщане. Изразени са симптомите на обща интоксикация на организма - главоболие, понякога болка в кръста, втрисане, обща слабост. Лимфните възли са увеличени и болезнени. Лакуларната ангина протича по-тежко. На повърхността на сливиците се виждат налепи, които могат лесно да се отстранят. Налепите са и на двете сливици. Симптомите на обща интоксикация на организма са по-изразени.

Как се провежда лечението

В първите дни на заболяването се спазва леглови режим. Назначават се медикаменти за обща и локална терапия. Хоспитализация се налага само при тежки и неизяснени случаи. Храната трябва да е течна, питателна и да не дразни. Доброто хранене е важно за по-бързата дезинтоксикация и съответно оздравяване на организма.

Налага се комплексен подход при назначаване на медикаментите. Основно е лечението с антибиотици, прилагат се такива с широк спектър на действие - полусинтетични пеницилини, макролиди, цефалоспорини. Курсът на прием е 5 дни.

Антихистаминови препарати се дават, за да спадне отокът, който предизвиква болката. При изразена интоксикация е необходимо да се следи състоянието на сърдечносъдовата и на дихателната система. За локално приложение се изписват препарати, които подтискат местното възпаление, обезболяват и имат антисептично действие. Тези средства могат да бъдат и във вид на спрей. Лечението - според причинителя.

Флегмозна ангина: среща се относително рядко, обикновено в резултат на гнойно разрастване на сливиците. В повечето случаи процесът е едностранен. Сливицата е увеличена, повърхността є е напрегната, при пипане е болезнена. Неголемите абсцеси преминават спонтанно и могат да протекат безсимптомно. При чести рецидиви сливиците се отстраняват.

Херпесна ангина: тя се развива предимно в детска възраст. Разпространява се по въздушно-капков път, по-рядко чрез общи предмети. Предизвиква се от аденовируси, вируси на грипа, вируса Коксак. Заболяването започва остро, с температура до 38-40 градуса, с болки в гърлото при преглъщане, изпитва се главоболие и мускулни болки, среща се и повръщане и диария вследствие на обща интоксикация на организма. При преглед се виждат неголеми червени мехури, които преминават за 3-4 дни.

Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF