За да можете да използвате пълната функционалност на сайта се нуждаете от
РЕГИСТРАЦИЯ
Тя е лесна и кратка и отнема не повече от 35 секунди.
Здравей
Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]

Търсене в сайта
Анкета


Какво предпочитате - лечение с билки или с антибиотици?с билки

с антибиотициПубликувана от admin
гласувания: 757
Предишни анкети

Чай или кафе?

      Категория: Любопитно  
Чаят и кафето са най...


Въпрос на вкус ли е или е свързано със здравето? За да намери отговор на въпроса, сп. "Грация" разглежда качествата на двете напитки

Чаят и кафето са най-консумираните топли напитки в света. Можем да ги сравняваме, защото имат една и съща основна съставка: кофеинът.

Според мнението на специалистите максимално допустимото количество кофеин на ден трябва да не надвишава 400 мг за възрастни.Учените все по-увере­но твърдят, че страхо­вете относно вредата от кафето са "силно преувеличени".

При бременните и хората, склонни към тревожност, това количество е 200 мг. Прекалено високата консумация на кофеин действа диуретично, повишава телесната температура и води до безсъние.

В дългосрочен план поемането на големи количества дневно - около 600 мг - повишава риска от остеопороза, както и от симптоми на стрес.

В същото време обаче, ако е в умерени количества, кофеинът има доказано благотворно влияние върху организма: намалява риска от рак на дебелото черво и камъни в бъбреците, подобрява спортните постижения и повишава плодовитостта.Кафето ни събужда, безспорен факт. Това, разбира се, се дължи на кофеина, който има свойството да активизира нервната система и да освобождава адреналина.

В последните години се доказа, че кафето има и антиоксидантни свойства, като класическото и безкофеиновото кафе съдържат еднакво количество антиоксиданти.

Ясно е, че ако сте любители на кафето, нищо не може да ви откаже от него. Добре е обаче да влизате в границите до 4 чаши дневно.

Тогава няма значение дали то е силно или слабо.Чаят съдържа почти два пъти по-малко кофеин от кафето, затова можем да го пием често без угризения. Повечето му хранителни съставки имат антиоксидантно действие.

Такива са полифенолите, както и някои сложни флавоноиди. Повишената консумация на тези съставки се свързва със защитата от сърдечносъдови заболявания, различни видове рак и остеопороза.


Поне по отношение на здравето чаят води по точки. Съдържа по-малко кофеин и повече антиоксидантни вещества.

Черният и зеленият чай имат много сходен състав, тъй като се извличат от едно и също растение (Camelia Sinensis). Разликите помежду им се дължат на различната им преработка.

Колко кофеин има в чаша...

- шварцкафе - 69-100 мг

- нескафе - 65 мг

- еспресо - 115 мг

- черен чай - 20-45 мг (в зависимост колко минути го запарвате)

- зелен чай - 35 мг

Сп. "Грация"
Преглеждания: 1330

Подобни новини :
Кафе срещу рак...